CULTURA

Xuanhan Xu, Petar Pejčić i Felix Brunnenkant guanyadors del Guardó Internacional Pau Casals

Els tres joves violoncel·listes han guanyat el Primer Premi, el Premi Especial AENA, i el Tercer Premi, respectivament

per Nació Digital , El Vendrell, 20 de novembre de 2020 a les 16:07 |
Xuanhan Xu | FPC
Xuanhan Xu (Xina) s’ha endut el Primer Premi (18.000 €), Petar Pejčić (Sèrbia)  el Premi Especial AENA (12.000 €) i Felix Brunnenkant (Alemanya) el Tercer Premi (6.000 €) del Guardó Internacional Pau Casals per a joves violoncel·listes 2020 que organitza i impulsa la Fundació Pau Casals.

El jurat ha també ha atorgat mencions honorífiques als finalistes Raffaella Cardaropoli (Itàlia), Tzu-Shao Chao (Xina, Taiwan), Jeremias Fliedl (Àustria), Miquel Keenan Fuentes Bock (Estats Units d’Amèrica), Benjamin Kruithof (Luxemburg), Joseph Pritchard (Regne Unit), Till Schuler (Alemanya) destacant el seu alt nivell interpretatiu i artístic. El Guardó Internacional Pau Casals té com a objectiu donar suport i millorar la formació dels joves violoncel·listes, i compta amb el suport especial d’AENA i amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell.  

Enguany, la selecció final s’ha dut a terme en format digital i els deu candidats finalistes han enviat dos vídeos amb la seva interpretació de les obres requerides a les bases de la convocatòria 2020. Els membres del jurat han visualitzat els vídeos de cada finalista i la deliberació ha tingut lloc avui 20 de novembre de 2020 per videoconferència. Els vídeos amb les interpretacions dels finalistes estaran disponibles al canal de YouTube de la Fundació Pau Casals fins el 24 de novembre.

Aquest nou format respon a les necessitats d’adaptar el Guardó Internacional Pau Casals a les circumstàncies derivades de la situació sanitària apostant per la flexibilitat del format i renunciant a portar a terme l’Audició Final de forma presencial a l’Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell (Tarragona), la ciutat natal Pau Casals.

En l’edició 2020, el jurat ha estat presidit per Marta Casals Istomin, cofundadora i vicepresidenta de la Fundació Pau Casals, i format per personalitats i músics de reconegut prestigi internacional com Claudio Bohórquez, Henri Demarquette, Gustav Rivinus, Arnau Tomàs (guanyador de la Beca Pau Casals l’any 1991), i també per Bernard Meillat, assessor artístic de la Fundació Pau Casals i secretari del jurat.  
 
 
Una edició més internacional i amb més premis
 
El passat 7 d’abril de 2020, la Fundació Pau Casals va llençar una nova convocatòria del Guardó Internacional Pau Casals per donar suport a joves violoncel·listes, oberta fins el 13 de juliol de 2020. Com a novetat important cal destacar que la convocatòria d’enguany s’ha obert a aspirants d’arreu del món, ampliant l’abast de les anteriors edicions que anaven dirigides a joves violoncel·listes dels estats membres de la Unió Europea, Puerto Rico i Uruguai. Jordi Pardo, director general de la Fundació Pau Casals ha explicat que “d’aquesta manera, la Fundació Pau Casals referma el seu compromís amb la formació dels joves músics i amb la voluntat de difondre el llegat artístic, cultural i humà de Pau Casals arreu del món.”

En aquest sentit, la Fundació Pau Casals ha rebut un gran nombre de candidatures procedents de 21 països diferents, com Nova Zelanda, Estats Units, Canadà, Xina, Singapur, Hondures, Perú, Alemanya, França, Sèrbia o Espanya, entre d’altres. Bernard Meillat, assessor artístic de la Fundació Pau Casals i secretari del jurat ha volgut destacar “l’elevat nivell tècnic i artístic dels joves violoncel·listes, com també la sorprenent diversitat de temperaments i personalitats musicals.”

A més a més, la Fundació Pau casals oferirà accions de promoció artística i assessorament professional als guanyadors.A més a més, en aquesta edició també s’han ampliat el nombre de premis i la seva dotació econòmica. Xuanhan Xu (Xina) s’ha endut un primer premi de 18.000 €,  Petar Pejčić (Sèrbia)  un premi especial Aena de 12.000 € i Felix Brunnenkant (Alemanya) un tercer premi de 6.000 €. A més a més, la Fundació Pau casals oferirà accions de promoció artística i assessorament professional als guanyadors.

Els deu finalistes de l’edició 2020 - que tenen fins a 22 anys d’edat - són: Felix Brunnenkant (Alemanya), Raffaella Cardaropoli (Itàlia), Tzu-Shao Chao (Xina, Taiwan), Jeremias Fliedl (Àustria), Miquel Keenan Fuentes Bock (Estats Units d’Amèrica), Benjamin Kruithof (Luxemburg), Petar Pejčić (Sèrbia), Joseph Pritchard (Regne Unit), Till Schuler(Alemanya) i Xuanhan Xu (Xina).

 

Participació