Opinió

Article de Miquel Casellas: «El Vendrell, vila antiterrorista»

L’autor afirma que la ciutat viu amb sensació d’inseguretat

per Miquel Casellas , El Vendrell, 27 de setembre de 2020 a les 21:02 |
Policia local del Vendrell | PLV

Igual que hi ha ments preclares que s’han inventat aquest club crematístic de les capitals de la cultura catalana, el Vendrell han de potenciar altres punts de trobada que li poden ser més escaients per la seva situació actual i pels plans de futur.

Una de les capitalitats que s’hauria d’establir i de la qual el Vendrell en podria ser un clar titular és la de capital del foc per la considerable passió que viu aquesta vila per aquest element de la natura que des de ben antic ha fascinat a la humanitat. Més d’una desena d’animals de foc formen part de la nostra riquesa cultural com també uns esdeveniments cabdals en al programari anual com és l’encesa del campanar i els respectius castells de foc que es van portant a terme al llarg de la geografia local des de la revetlla  la nit de Sant Joan amb el Turismar fins el Mostrafoc que tancava aquesta part de la festa major de Coma-ruga. Aquest és una proposta que s’hauria de tirar endavant per part de les entitats de cultura popular amb el suport del consistori.

Hi ha un altre element que si hauria de treballar el consistori perquè crec que hi estan d’acord gairebé tots els grups que formen el consistori municipal.

Si repassem els programes electorals que mai es compleixen dels grups electorals que representen la ciutadania vendrellenca veurem com hi ha moltes peticions al voltant de reforçar els cossos de seguretat al Vendrell. També fa anys que dura la voluntat política de molts partits d’instaurar una caserna de la Policia Nacional en aquesta vila que pugui tramitar també dnis i passaports. 

Una dels nostres pilars bàsics aquí el Vendrell en el que portem de legislatura ha estat la lluita contra el terrorisme. L’any 2019 vàrem adquirir sis barreres modulars antienvestida que  va superar els 18.000 euros de cost amb Iva.

Després arran de la inauguració de la d’aquesta mena de capitalitat que ja s’acaba, varen descobrir que les pilones del nucli antic del Vendrell s’obrien manualment i que quan hi hagués algun acte important doncs es tancaria el perímetre per evitar envestides cruels com el 17 d’agost del 2017 a la Rambla de Barcelona. El proper pas va ser arran dels robatoris d’alguns comerços cèntrics que durant unes hores a la nit també es tancaria aquesta zona menys el carrer del Peix  perquè es pugues controlar millor la zona amb un únic accés. Aquesta mesura només s’aplica als carrers al voltant de la plaça Vella. El proper pas d’aquesta lluita  també és només per aquests cèntrics carrers i puja més de 37.000 euros  amb la contractació d’un sistema de vídeo vigilància i reconeixement de matrícules dels vehicles que hi accedeixin. 

De moment en aquest estiu tenim el quad que ja ha fet la seva presentació oficial aquest agost sobre la sorra de les nostres platges. També hem viscut la part aèria amb l’adquisició de de 4 drons que han de servir per arribar allà no ho poden fer els ulls humans, una eina que ja és molt utilitzada en altres camps com el fotogràfic i manteniment. 

Un element clau perquè tot això funcioni són el personal que ha de fer que aquestes eines funcionin i siguin una realitat.  En la plantilla de l’any passat de la policia municipal entre comandaments i agents trobem 93 persones. Pel que fa als Mossos d’Esquadra que actuen a la comarca són 134 policies que han de donar servei als 14 municipis que integren la comarca del Baix Penedès que supera els 105.000 habitants. Per altra banda a l’Alt Penedès, de Mossos n’hi ha 142 i al Garraf, 167. 

Si comparem amb poblacions del costat, Vilafranca del Penedès en aquest 2020 té una plantilla de 65 membres i Calafell l’any passat 84 entre tot el cos. Evidentment el centre del poble és important, però també s’han de vetllar pels 250 km. de carrer de tota la vila com els barris disseminats. Un fenomen que s’ha accentuat més després del volum d’empadronament d’aquest confinament que ha demostrat que en realitat hi ha moltes falses segones residències on en realitat hi viu la gent durant gairebé tot l’any.

També tenim un seriós problema com és el de les ocupacions d’habitatges que també ha pres força en aquest mesos passats i encara que es posin quatre totxos en una finestra perquè no torni a caure en la mateixa problemàtica hi ha moltes segones residències i pisos buits en aquest municipi. Una tendència que preocupa seriosament als seus propietaris. Hi ha encara moltes necessitats en aquest sector per cobrir al Vendrell que són molt més reals i calentes que el fenomen antiterrorista a casa nostra com el de la seguretat ciutadana i el de les vetllades alternatives i sorolls als carrers cèntrics del Vendrell, també tenim el consum d’alcohol en llocs públics i els seus derivats.Quan tanquen un pàrquing van a un altre, l’oferta és molt gran.  La nostra realitat  és una altra, només cal veure les xarxes socials i els comentaris de la gent o potser es que no sabem on vivim. El Vendrell en els darrers anys s’ha degenerat molt i la sensació d’inseguretat augmenta considerablement entre el seus veïns. Mentrestant no tinguem atacs terroristes i, esperem que mai, tenim molta feina per fer en el dia a dia de la convivència a la vila. 

 

 

Participació