Opinió

Article de Jordi Sánchez Solsona: «Baix Penedès, reactivació ?»

Amàlisi crític del futur de la comarca de l’exalcalde de Calafell

per Jordi Sánchez Solsona , Calafell, 16 de setembre de 2020 a les 21:26 |
Cristalera | ND

Crisi

Amb la crisi econòmica iniciada en el segon semestre del 2007 encara no resolta, ha vingut a sumar-se la pandèmia del COVID19 en una comarca sense treball, doncs de les 42 comarques que té Catalunya el Baix Penedès és la que té més atur. Només li faltava això. 

Darreres noticies de tancament de les industries: Saint-Gobain (la Cristallera) a l’Arboç vol acomiadar 122 treballadors i la industria Bosch a Castellet i la Gornal uns 300 treballadors. Cal tenir present que la temporada turística ha estat curta i limitada per les circumstàncies del COVID.

Reactivació, quina?

Els darrers 10 anys, per ser benèvol, la política ha estat incapaç d’arribar a iniciar adjudicacions de projectes de fa massa temps, per exemple:

1-El Logis, tot i havent-se reduït el seu àmbit inicial i contemplant la inclusió de l’ús docent creant la Universitat de la Logística ( inexistent a Catalunya ni a les comunitats veïnes, ni tampoc al sud de França). Creació d’un Parc de transició entre el Logis i el casc urbà de Banyeres. Nova connexió de la comarca amb l’autopista AP7, direccions: Tarragona, Lleida i Barcelona. 

Logis, SÍ en tant en quant sigui per millorar les condicions no tant sols laborals (manca de feina), si no per donar valor afegit a la comarca, és un projecte ben elaborat per l’Arquitecte Sebastià Jornet i el seu equip, la seva excel·lent trajectòria els avala sens dubta.

2-El Corredor Mediterrani, inclou la mobilitat de transport ferroviari de mercaderies, millora de l’Estació de l’Arboç i la nova A7 (CN 340) tant demanada, lliure de peatge, doncs no podem carregar més les autopistesAP7 i C32. Han de prevaldre la seguretat i el temps de recorregut. Altre cosa és el debat del cost en els usuaris del territori.

3-Patrimoni Històric, la comarca és rica en patrimoni històric, tantmaterial com immaterial. Personatges il·lustres, veure el llibre de l’autor Xavier Valls, patrocinat per Abertis-autopistas- Octubre 2010. 

Un dels projectes engrescadors pot ser la recuperació de la gran ciutat de la Cessetània oriental (tribu ibèrica), avui soterrada en el municipi de Banyeres del Penedès.

3-Agroturisme. La comarca, el seu litoral, la plana i la muntanya, tésuficients elements singulars d’interès turístic que el que cal, es tindre una bona proposta per el visitant, generant una oferta que ofereixi “moments”,records positius i únics per retenir i explicar. Els municipis han de treballar de forma conjunta i complimentant els 17 ODS (objectius dedesenvolupament sostenible)  aprovats el 2015 per la ONU amb l’agenda 2030.

4-Pla de formació i treball, es podria aprofitar les instal·lacions de Saint-Gobain per instal·lar-hi Formació Professional. La joventut te que poguéformar-se aquí a casa seva, al Baix Penedès. L’exemple que està donant els estudis de Infermeria i Magisteri a les instal·lacions de Santa María del Mar a Coma-ruga (El Vendrell) iniciats l’any 2009 amb la URV són una realitat per les necessitats de creixement a la comarca. Però no és suficient, s’ha de fer en el Logis un campus universitari que aculli el present i el futur, té les condicions necessàries per ser-ho, doncs l’estació de l’Arboç és clau per aquest projecte.

En quan a les persones a l’atur ( que son moltes), es tenen que fer projectes municipals, el projecte ha de pogué resoldre moltes mancances que de vegades són petites coses però que la imatge dels municipis milloraria. El Consell d’Alcaldes és una bona eina per tirar endavant aquesta iniciativa. 

Si deixem de formar a la gent el futur que ens espera serà pitjor que el que tenim ara. Volem un país millor, doncs comencem per la Comarca.

Així ho veig.

 

Participació