1 de 10
Coronavirus

La pandèmia fa créixer el 37% els usuaris als serveis socials de Calafell

L’Ajuntament crea ajuts d’urgència, amb un procediment simplificat i ràpid

Seu dels Serveis Socials de Calafell | AC
per Nació Digital, Calafell | 20 de maig de 2020 a les 10:48 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de maig de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La pandèmia de la Covid-19 ha disparat el nombre d’usuaris als serveis socials de Calafell. Concretament en un 37%. Des de la declaració de l’estat d’alarma, el 14 de març passat, s’han  obert 500 nous expedients d’atenció a unitats familiars. A més, 417 expedients anteriors han requerit assistència, perquè la situació de les famílies usuàries s’ha vist agreujada.

En aquest període, s’han fet 2.517 actuacions relatives a aquests expedients en marxa, ja que cada expedient ha requerit diverses actuacions. I això, amb els serveis socials atenent només els casos urgents, ja que, com a tot l’Ajuntament, es van prendre mesures excepcionals per protegir ciutadans i treballadors municipals.

Segons explica la tinent d’alcalde d’Igualtat i Drets, Helena Rubio, “ens estan arribant moltes persones que mai no havien estat usuàries dels serveis socials, ni pensaven trobar-se algun dia recorrent a ells”. Rubio afegeix que “són usuaris de tres tipus, malgrat que tots comparteixen el fet d’haver perdut els ingressos per la situació”.

La primera onada correspon als que no tenien coixí financer o estalvis. La segona és la dels que han exhaurit aquesta reserva. “I els tercers són els que quan venen a serveis socials és perquè fins i tot han contret deutes per sortir del pas”, subratlla la regidora.

La principal demanda és el suport alimentari, així com solucions per fer front al lloguer, els rebuts de subministraments de casa... Per donar resposta a aquestes situacions d’emergència, l’Ajuntament ha aprovat un nou tipus d’ajut d’urgència, amb imports d’entre 90 i 300 euros. Són ajuts compatibles amb altres ajuts que pugui rebre la persona o unitat familiar. Però el més important és que s’ha habilitat un procediment excepcional per simplificar el tràmit i que sigui ràpid, de forma que els usuaris puguin rebre l’ajut a la màxima brevetat possible.

Entre aquestes mesures excepcionals, hi ha, per exemple, que la documentació de la sol·licitud es pot enviar escanejada o fotografiada per correu electrònic. Els diners s’ingressen per transferència bancària i la justificació de la despesa, es fa posteriorment, amb els tiquets de compra dels productes de primera necessitat o dels rebuts abonats.

Recordem que, des d’aquesta setmana, els serveis socials tornen a fer atenció presencial, amb cita prèvia i mesures de seguretat. Per demanar cita, cal trucar al telèfon 977 69 90 09 (extensió 773) o enviar un correu electrònic benestar@calafell.org.

Participació