Política

Els alcaldes del Baix Penedès diuen prou i fan front comú en contra dels pressupostos 2020 de la Generalitat

Reunits al Consell Comarcal, han presentat l’Agenda Baix Penedès 2020 on es recull tota una sèrie de propostes urgents per millorar els serveis públics a la comarca que cal incloure als pressupostos.

per Nació Digital, El Vendrell | 18 de febrer de 2020 a les 16:01 |
Els alcaldes fan front comú | CCBP
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de febrer de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Els 14 alcaldes de la comarca han dit prou i han fet un front comú davant del projecte de pressupostos de la Generalitat 2020. Reunits al Consell Comarcal han fet la lectura del manifest de rebuig al projecte de pressupostos 2020 destacant que perjudiquen greument a la comarca i els serveis públics. Seguidament han presentat l’Agenda Baix Penedès 2020, un document amb un seguit de propostes urgents i necessàries per ser incloses als Pressupostos i que serien de ràpida aplicació. La voluntat dels alcaldes és fer un front comú conjuntament amb els diputats provincials del Baix Penedès i Camp de Tarragona. De moment ja s’ha demanat una reunió urgent amb el President i el Vicepresident de la Generalitat.

Joan Sans, President del Consell Comarcal ha destacat que no pot ser que la comarca amb més atur de Catalunya, un 17,8% sigui la que rebi menys inversió, essent a més una de les comarques amb una previsió de creixement poblacional més alt de Catalunya pels propers anys. “Hem de dir prou i no cometre els mateixos errors del passat, necessitem un finançament just per fer front als problemes estructurals de la comarca. I ha posat com exemple que “tenim un Hospital Comarcal que quant es va inaugurar ja era insuficient”.

Jaume Casañas, Vicepresident del Consell ha destacat que això no va de partits ni de colors. “Els polítics ens devem al territori i ara cal anar tots junts a defensar la comarca”. També ha deixat clar que el Baix Penedès ha de “deixar de ser una comarca dormitori i cal gestionar el creixement poblacional que es preveu amb lògica i de forma conjunta”. 

Per la seva banda, Kenneth Martínez, Alcalde del Vendrell, ha assegurat que el projecte de pressupostos actual limita molt el creixement de la comarca, limitant també el creixement de Catalunya tenint en compte la seva situació estratègica entre Barcelona i Tarragona i ha reclamat un “Pla Marshall pel Baix Penedès que sigui transversal”.

 

Entre les demandes incloses en l’Agenda Baix Penedès 2020 destaquen, en l’aspecte de la mobilitat, la greu discriminació que la comarca pateix degut als peatges actuals a la C-32 i es demana una reducció del 100% del peatge de Cubelles i del 50% en el peatge dels túnels pels desplaçaments d’anada i tornada en menys de 24h. D’aquesta manera es millorarà la connectivitat i es descongestionarà tan la C-31 com la N-340, dues vies saturades en el seu pas per la comarca. I seguint en aquest línia, els alcaldes també demanen una millora de la connectivitat entre els municipis de la comarca (viària, ferroviària i tecnològica) i també un pla de millora de la mobilitat del transport públic intern i extern a la comarca.

Una altra proposta que es posa sobre la taula en matèria d’Educació és demanar una dotació econòmica per a la realització del Pla d’Equipaments Educatius i un calendari d’execució, i es demana a la Generalitat més cicles formatius i la potenciació del sistema DUAL tenint en compte que el Baix Penedès és la comarca amb més atur, cal fer-hi front a llarg termini potenciant l’educació. Així mateix, es demana a la Generalitat garantir la continuïtat d’IDIADA a la comarca i afavorir la seva ampliació.

En matèria de seguretat es demana un increment de les dotacions de personal i material dels Mossos d’Esquadra, bombers i agents rurals a la comarca. 

Entre d’altres necessitats que recull la demanda dels alcaldes també cal destacar la necessitat d’ampliació i re-adequació dels equipaments sanitaris comarcals i increment de recursos econòmics per donar resposta a l’increment de població i a les necessitats socio-econòmiques de la comarca.

 

Participació