Política

Indignació al Consell Comarcal per la manca d’inversió de la Generalitat

El Consell Comarcal denuncia la manca endèmica d'inversions de la Generalitat a la Comarca que s’agreuja amb el projecte de pressupostos 2020

per Nació Digital, El Vendrell | 4 de febrer de 2020 a les 16:06 |
Sans i Casañas | CC
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de febrer de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La inversió a la comarca es redueix un 62% respecte els pressupostos del 2017 i un 89% respecte als de 2010. El Baix Penedès és a la cua en inversió per habitant tot i ser la comarca amb més atur de Catalunya. Ja s’està en contacte amb els alcaldes i no es descarta cap tipus d’acció per denunciar el que es considera un maltractament.

El President del Consell Comarcal del Baix Penedès Joan Sans i el Vicepresident Primer Jaume Casañas han denunciat avui en roda de premsa el malestar a la Comarca en conèixer el projecte de pressupostos 2020 de la Generalitat de Catalunya, que situa una vegada més la Comarca en la darrera posició en inversió per habitant en només 18,90€ per habitant. Per això ja s’està en converses amb alcaldes i representants de la comarca i en el Consell d’Alcaldes de la propera setmana es decidirà quines accions s’empendran per denunciar i mirar de revertir aquesta discriminació.

Des del 2015 la Comarca del Baix Penedès està emmarcada pressupostàriament en l’àmbit Penedès. En aquest àmbit, el 2015 es van destinar 30 milions d’Euros, el 2017 28 milions i el 2020 35 milions d’Euros. D’aquesta partida, al Baix Penedès l’any 2015 li van correspondre 7.399.000€, el 2017 5.223.000€ i amb els pressupostos del 2020 li corresponen només 1.989.000€. 

Davant d’aquests números que el President del Consell ha considerat inacceptables, ha fet una crida a tots els grups parlamentaris perquè prenguin en consideració aquesta reclamació i ha demanat fer un front comú per damunt de partits polítics al Parlament per tal que siguin arranjades durant el període de presentació d’esmenes que hi ha obert.

Jaume Casañas, Vicepresident Primer del Consell Comarcal ha destacat que som la segona comarca amb menys inversions en termes absoluts, però en inversió per habitant som la darrera comarca amb 18,90€ per habitant. A més som la segona comarca per sota amb nombre de funcionaris de la Generalitat al territori amb 17 funcionaris per cada 1000 habitants. I seguidament ha exposat tota una llista de mancances comarcals com l’hospital comarcal infradimensionat, el peatge abusiu de la C-32, el malfuncionament i falta de trens en les Rodalies a Barcelona i a Tarragona, les mancances en matèria de seguretat amb la falta d’efectius policials, o el fet de disposar només de 5 bombers per tota la comarca amb més de 100.000 habitants, entre molts d’altres. 

A la pregunta que els periodistes han fet pels motius que han dut a aquesta discriminació en els pressupostos, tant el President com el Vicepresident han destacat que les causes són vàries, però segurament el fet de no tenir cap diputat comarcal al govern, i només dos diputats a l’oposició hi ha tingut a veure. A més el Baix Penedès té un problema de situació entre les zones de Tarragona i Barcelona i no acaba d’encaixar enlloc. La comarca ha canviat molt, té una realitat sociològica complexe i hi ha una diferència molt marcada entre la costa i l’interior. Cal denunciar aquesta situació al Parlament perquè per sobre dels partits som representants del territori. per això ja s’està treballant amb els alcaldes i diputats provincials. 

En el proper consell d’alcaldes es decidirà quines accions concretes es duran a terme i no es descarta fer mobilitzacions.

 

Participació