Homenatge

Les Peces homenatja el Bisbe Joan Martí Alanis amb una exposició

Va ser comprincep d’Andorra i va passar a Les Peces els últims anys de la seva vida

per NacióBaixPenedès , Nació Digital, 13 de gener de 2020 a les 21:04 |
Cartell de l’exposició | AA
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de gener de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La parròquia de Les Peces presenta la mostra Un príncep a Les Peces, la qual oferirà un tast dels aspectes més rellevants de la vida i obra de monsenyor Joan Martí i Alanis (El Milà, 1928 - Barcelona, 2009) en un dels últims escenaris de la seva vida, com també ho va ser la Residència de preveres Sant Josep Oriol de Barcelona, que va trepitjar el prelat tarragoní i copríncep d’Andorra abans de morir, concretament els últims sis anys de la seva vida.

La presentació, que es farà a la parròquia a les set de la tarda del 18 de gener, aquest dissabte, comptarà amb la presència del comissari de l’exposició, el periodista Xavier Pete; l’alcalde d’Albinyana, Quim Nin, i l’exrector de l’església de Les Peces i actual vicari episcopal de l’Arxidiòcesi de Tarragona, mossèn Jordi Figueras.


Aquesta activitat romandrà oberta els dies 18 i 19 de gener en un territori que es va convertir en un espai de descans i meditació per al bisbe i arquebisbe emèrit de la Seu d’Urgell; de retorn a les arrels biològiques i de retrobament personal després de 32 anys d’exercici polític i religiós a Andorra i la diòcesi d’Urgell.

L’exposició sorgeix d’una altra mostra, titulada Joan de Ca Piroi, d’Alcover a Andorra. Records i imatges d’un religiós que va ser príncep i produïda pel Museu d’Alcover l’octubre del 2019. Les Peces esdevindrà el primer indret per on començarà el recorregut itinerant del projecte després d’haver-se pogut visitar durant tres mesos al Museu d’Alcover (de l’octubre fins al desembre del 2019).


Es tracta d’una mostra interpretativa sobre qui fou l’arquebisbe-bisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan Martí i Alanis, el qual tingué unes arrels familiars i vitals molt vinculades al poble d’Alcover, i la primera que fa palesa la intenció de redescobrir la biografia de la seva figura, gairebé oblidada i poc reivindicada a Catalunya.

Es pretén oferir una mirada humana de qui ocupà un dels càrrecs polítics i religiosos més importants de l’últim segle a la península (és l’únic tarra- goní que ha obtingut el títol de cap d’estat i ha redactat i rubricat una constitució) a través d’objectes personals, fotografies intimistes i testimonis de persones que el van conèixer al llarg de la seva vida a través de diversos muntatges audiovisu- als. Tot plegat, situa el visitant molt a prop del protagonista de l’exposició i el converteix en un espectador més del seu llegat vital.


Es pretén que el pas de la mostra per Les Peces evidenciï, d’una banda, la profunda petjada que va deixar monsenyor Martí en les vides de molts dels seus habitants, encara portadors d’un record especial del religiós per les seves con- verses i els seus consells intel·ligents, i, de l’altra, la necessitat d’evitar que el personatge quedi oblidat en el transcurs de la història que manca escriure.

 

Participació