Opinió

Article d’Antonio García: «Declarem l’inici de l’any Josep Cañas»

L’articulista, en nom de la Xarxa Vendrellenca recorda que enguany es commemora el 115è aniversari del naixement de l’escultor de Banyeres

per Antonio García, El Vendrell | 1 de gener de 2020 a les 21:47 |
Retrat de Josep Cañas jove | XV
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de gener de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Avui declarem  l’inici de l’any Josep Cañas per commemorar el 115 aniversari del seu naixement 

Des de la Xarxa Vendrellenca a traves d’aquest comunicat declarem a tota la ciutadania,  que avui comença l’any Josep Cañas en commemoració  del 115 aniversari del seu naixement i per tant,  tots els seus integrants  ens comprometem a treballar per donar impuls a la seva figura i obra a tot arreu. 

Josep Cañas i Cañas va ser un artista polifacètic baix penedesenc que va néixer a Banyeres del Penedès el 23 de maig de l'any 1905, i va morir al Vendrell l'any 2001. La seva obra com a dibuixant, escultor i escriptor és rica, diversa i transversal, ja que traspassa diferents gèneres artístics. El 23 de maig de 2020 es compleixen 115 anys del seu naixement i per aquest motiu, des de la Xarxa Vendrellenca, que és una organització civil del municipi de Vendrell integrada per 5 associacions de veïns del municipi i el Col·lectiu d'Aturats del Baix Penedès, en col·laboració amb la fundació Josep Cañas i l'Ajuntament de Banyeres del Penedès. Hem convingut, durant aquest any 2020, impulsar la seva figura i obra com artista polifacètic que va deixar un llegat etern, commemorant el 115 aniversari del seu naixement i declarar l'any 2020 "Any Josep Cañas".

L'obra de Josep Cañas, va traspassar l'art mitjançant les diverses formes d'expressió a través de l'escultura, els dibuixos, les obres teatrals, i els seus pensaments convertits en llibre, aquests són un dels pilars on descansarà eternament la cultura baix penedesenca. La seva obra escultòrica tan rica i diversa que a través de la seva vida va fer, avui corona espais molt diferents, entre altres ens podem trobar els monuments dels Castellers al Vendrell o a Vilafranca del Penedès, el monument a la Sardana de Montjuïc a Barcelona, o el relleu a les missions de la missió de Sant Carles Borromeo(Califòrnia). El seu llegat teatral és un relat singular del món en el qual vivia transcrit al paper. I així ho va deixar palès a través de les obres com "Camí d'espines" o "Vida o mort". Els seus pensaments escrits al llibre que porta per títol "Espines i flors" són la transmissió de les seves visions particulars del món on vivia i els seus dibuixos, una singularitat diversa i molt rica de tot allò que el mestre veia al seu voltant, que avui és, un fidel reflex del segle vint, transcrit al paper a través de "Els 700 rostres", una obra que recull dibuixos fets durant tot el segle vint. La seva obra a Mèxic una visió dels indígenes en la seva estada entre 1945 i 1953 o la seva obra protesta contra l'art modern "El Vandalisme Glorificat.

És per aquest motiu que des de la Xarxa Vendrellenca, amb el recolzament de la Fundació Josep Cañas, volem convidar-vos a tots  a participar en l'any Josep Cañas afegint-se a aquesta commemoració del 115 aniversari del seu naixement,  fent actes des de les institucions i particulars que vulguin fer-ho, o  participant en aquest actes  per donar  conèixer la seva singular figura a mes de la l’ obra rica i diversa.

 

Participació