Societat

Tercera jornada de talls de subministrament d’aigua a cases ocupades de Calafell

L’Ajuntament i la companyia d’aigua actuen només en casos d’ocupacions que no són per necessitat i sota la supervisió dels serveis socials

per ACN, Calafell | 13 de desembre de 2019 a les 17:57 |
Un operari talla l’aigua a una casa ocupada | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de desembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Calafell continua aquesta setmana la seva ofensiva contra l'ocupació il·legal de cases tallant el subministrament d'aigua. Les actuacions van començar a l'octubre i, de moment, ja s'han eliminat 23 connexions il·legals que els 'okupes' havien fet per abastir-se de la xarxa pública. L'alcalde de Calafell, Ramon Ferré, ha explicat que s'ha començat per aquells casos on s'ha detectat una "ocupació conflictiva", on més enllà del consum fraudulent s'hi ha registrat "incivisme i violència animal o de gènere". Durant els últims 2 anys la policia local i els serveis socials han elaborat un document on es classifiquen les ocupacions per tal d'evitar que s'actuï en habitatges ocupats per usuaris dels serveis socials. 
 
Els talls d'aigua és l'única manera que ha trobat el consistori calafellenc per evitar aquestes ocupacions, ja que la gestió del servei d'abastiment d'aigua és pública a diferencia del que passa amb la llum. El pla contra l'ocupació il·legal es va posar en marxa el mes d'octubre i des d'aleshores, ja s'han eliminat 23 connexions fraudulentes a la xarxa d'aigua. L'ajuntament de Calafell ja va avançar el passat mes d'agost que actuaria només contra els ‘okupes’ que no accepten l’ajut dels serveis socials, així com altres tipologies d’ocupació que no tenen res a veure amb la necessitat.


Aquesta setmana els talls han continuat en dues cases del carrer Margarida de Segur de Calafell. Els operaris de Sorea, que és l'empresa que gestiona el servei municipal d'aigües a Calafell, es personen davant dels habitatges ocupats acompanyats de la policia local, per detectar en quin lloc els inquilins s'han connectat a la xarxa il·legalment. Quan han trobat el punt, l'eliminen i l'anul·len cobrint-lo de formigó per evitar que es pugui fer una nova connexió. En algun cas, però, segons ha explicat l'alcalde Ramon Ferré, els ocupes han reincidit i els operaris han hagut de tornar per tallar una nova connexió. 

La majoria d'aquests habitatges ocupats són unifamiliars, propietat d'entitats bancàries i estan ubicats a les urbanitzacions més allunyades del nucli urbà, com al sector de Segur de Dalt, a Segur de Calafell. L'alcalde del municipi, Ramon Ferré, ha especificat que molts dels inquilins il·legals d'aquestes cases només venen el cap de setmana per fer "una ocupació de segona residencia". Farré comenta que en molts casos s'ha detectat un consum elevat d'aigua perquè "aprofiten per omplir la piscina i banyar-se". A més, el govern local les defineix com a "ocupacions conflictives", perquè generen malestar als veïns per "l'incivisme" que provoquen el inquilins. 


La previsió del govern municipal de Calafell és continuar amb aquestes actuacions fins a finals d'any i quan s'acabin de fer les cases unifamiliars a les urbanitzacions també s'actuarà en edificis ocupats, segons ha avançat Ramon Ferré.

 

Participació