1 de 10
Política

Article de Jordi Sánchez Solsona: «De 17 a 8, una utopia?»

L’exalcalde de Calafell opina sobre la situació política

Pedro Sánchez | ND
per Jordi Sánchez Solsona, Calafell | 9 de desembre de 2019 a les 21:43 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de desembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Pedro Sánchez (PSOE) intenta un acord amb diferents grups polítics de l’arc parlamentari, per aconseguir una majoria  i formar el Govern de la XIV legislatura. Les possibilitats són:

1-Govern de coalició amb els suports necessaris de Unidas Podemos UP, nacionalistes i independentistes.

2- Govern de coalició amb el Partit Popular PP. Entre els dos partits sumen208 diputats (superant els 176 de la majoria ), el que anomenen la gran coalició (ex. Alemanya, França).

3-Que Pedro Sánchez sigui votat en una segona volta aconseguint més vots a favor que en contra.

4-Terceres eleccions amb conseqüències negatives per el propi President en funcions.

Quan escric aquesta reflexió els socialistes ja porten dues reunions amb ERC i dimarts dia 10 faran la tercera. El que de fet està en joc es:

Si ERC dona suport a Pedro Sánchez, a JxC amb la direcció d’en Carles Puigdemont se li obra la possibilitat de liderar l’independentisme a les properes eleccions de Catalunya, cosa que ERC no vol. 

Davant d’aquest panorama el que queda clar és que el model de 1978 de l’estat de les Autonomies s’ha esgotat . Dons encara que no ho diguin, tots els Governs Autonòmics estan queixosos. Els diferents Governs Centrals no han estat capaços  de implementar un sistema just en funció de les capacitats de cada territori, hi han problemes de finançament, llengua, cultura, infraestructures pendents, etc. En definitiva, en 40 anys d’intentar-ho no s’ha aconseguit un model territorial que doni plena satisfacció a les diferents nacions-regions que preveu la Constitució.

És hora de replantejar-se un nou model, un nou mapa geopolític. Les opcions son: 

- Acabar l’estructura del projecte europeu, amb les nacions que calguin, una Constitució i un Govern per tota la Unió amb un pressupost, és a dir un Govern políticament fort i competitiu en els reptes d’avui.

- Mentre això no sigui possible a Espanya sí que caldria també modificarl’actual mapa de 17 a 8 Regions-Estats de caràcter Federal. 

1.Galicia 2.País Basc i Navarra 3.Catalunya 4. Valencia 5.Andalusía-Extremadura i Murcia 6.Madrid-Castella León-Castella la Manxa-Astúries-Cantabria - la Rioja i Aragó 7.Balears 8.Canaries.  Estudiar que fem amb Ceuta i Melilla.

No sé, els anys que tardarem però el que tinc clar és que així com estem no li veig futur. O escoltem a la gent que habita en els territoris i estructurem un nou ordre –mapa o cada vegada serà més difícil acceptar la realitat. Els mapes sempre dibuixen realitats o voluntats.

Així ho veig.

 

Participació