Cultura

Laureano Clavero rescata de l’oblit les defenses costaneres republicanes de la Guerra Civil

L’investigador calafellenc produeix un documental imprescindible per coneixer millor la història del conflicte bel·lic al Baix Penedès

per Llorenç Aviñó, El Vendrell | 22 de setembre de 2019 a les 12:26 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de setembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Entre Cubelles i Calafell són nombroses les defenses militars costaneres que l’exercit Republicà va construir durant la Guerra Civil per fer front a una hipotètica invasió per mar del bàndol nacional i els seus aliats. No totes es conserven, els edificis, coneguts per tothom com bunkers, han viscut històries particulars que ara han estat rescatades de l’oblit, en un documental, per l’investigador calafellenc Laureano Clavero.

La productora calafellenca MIrasud Produccions ha realitzar un  documental sobre la història oblidada de la línia de defensa de costa i les seves fortificacions durant la Guerra Civil Espanyola. El documental aborda la història que hi ha darrere de les fortificacions de Cubelles, Cunit, Segur de Calafell i Calafell construïdes per la República al llarg de la guerra. La intenció del treball és explicar els detalls d’aquest episodi bel·lic a travès de la construcció dels bunkers, els seus aspectes tècnics i el context social i políticen el qual es van realitzar aquestes estructures.

Moltes d'aquestes fortificacions han desaparegut amb els anys. L'evolució urbanística dels pobles i la desmemòria van fer que moltes d'aquestes construccions hagin quedat sepultades en l'oblit. Per això el director del film, Laureano Clavero, ha comptat amb el suport del doctor en història contemporània Adrián Cabezas Sánchez, membre del GRIEC (Grup de recerca d'espais de la Guerra Civil), Francesc Xavier Hernández Cardona professor de la Universitat de Barcelona i l'arqueòleg Jordi Ramos Ruiz.Clavero també ha visitat els arxius de Cubelles i Cunit, dels quals ha sortit material molt interessant i fotografies de les fortificacions durant les dècades del 60 i 70. D'altra banda s'han registrat imatges del fortí de Cubelles i les restes que queden de la bateria que hi havia a les muntanyes de Calafell, a la urbanització Bellamar.

La pel·lícula es titula «Fortificacions oblidades». El seu director Laureano Clavero juntament amb l'editor Sergio García, tots dos amb una àmplia experiència en el món del cinema documental la presenten a diferents festivals de cinema i a la plataforma Amazon Prime Vídeo perquè pugui ser vista en 40 països diferents.

Clavero té diversos dels seus films en aquesta plataforma ja que Mirasud Produccions treballa conjuntament amb la distribuïdora hollywoodense Adler & Associates Entertaiments Co. És el cas de «1533 km. Fins a casa», sobre la Guerra de Malvines o «El diari de Peter Brill» sobre les memòries de l'únic pilot alemany entrenat per bombardejar New York durant la Segona Guerra Mundial, són alguns dels films que ja es poden veure a tot el món gràcies a aquesta plataforma.

El director considera que és important que la història i el patrimoni d'aquestes fortaleses pugui donar-se a conèixer a tot el món, i també ho és el reconeixement a la feina dels investigadors que van aconseguir treure a la llum molta informació sobre el tema. Clavero argumenta citant l'escriptor argentí Jorge Luis Borges: «Som la nostra memòria, som aquest quimèric món de formes inconstants, aquest munt de miralls trencats.». Potser aquest documental ajudi a unir els trossos solts d'aquests miralls trencats, que igual que aquestes fortificacions , són part de la nostra memòria.

 

Participació