Arqueologia

Jaciment del Mas d’en Gual del Vendrell; un llibre d’història per obrir

Les excavacions al poblament iberic del Vendrell del 2005, mai no continuades, deixen obertes moltes incògnites històriques

per Llorenç Avinyo, El Vendrell, 22 d'agost de 2019 a les 21:19 |
El Mas d’en Gual | Llorenç Avinyó
El balanç de les excavacions del 2005 al jaciment iberic del Mas d’en Gual del Vendrell va ser excel·lent. D’allò que es va trobar a l’espai excavat es va concloure que aquell era un poblament agrí cola i ramader, amb Sitges d’ordi, restes de brisa de raïm, porcs, ovelles i cabres i construccions diverses.

També s’hi van trobar moltes restes ceràmiques i la joia de la campanya d’excavacions; una magnífica màscara funerària púnica (cartaginesa) que es conserva a les dependències de la regidoria de Cultura del Vendrell. La màscara demostra que aquells Ibers no eren un poble aïllat, que comerciaven  amb altres pobles del Mediterrani. Cal recordar que al Vendrell es conserven altres peces de l’epoca fruit del comerç, com els escarabeus egipcis de la necròpoli Ibera de Can Canyís.


Els Ibers constituïen una societat estructurada al Baix Penedès. Són molts els jaciments. Els més destacats són la Ciutadella iberica de Calafell, poblada per guerrers al peu del mar que fa més de 2.000 anys arribava fins per on ara passa la línia de trens de la costa. També hi ha jaciments industrials, els forns per coure metalls de Les Guàrdies, liquidats per l’Autopista Pau Casals en un acte d’insensibilitat arqueològica amb pocs precedents. I sobretot, la gran ciutat iberica encara inexcavada de Les Masies de Sant Miquel a Banyeres, diuen que més important que Ullastret.

Amb motiu de la la capitalitat cultural catalana del Vendrell del 2020 es van votar els set tresors del patrimoni cultural de la ciutat. I l’oblidat jaciment iber del Mas d’en Gual és un dels set tresors. De tots, el menys conegut, un llibre d’història del Vendrell per obrir. 

Segurament, aquell poblat, no va sobreviure molt més enllà de la tercera Guerra Púnica (entre romans i cartaginesos) fa més de 2000 anys, o només va arribar a la romanització de l’Emperador August, l’artífex de la Tarraco romana. Queda molt per excavar. Seria una llàstima que allò que els romans van finiquitar, els vendrellencs contemporanis, podent fer-ho, no ho ressuscitin.

 

Participació