Platges

Complicacions a Cunit i Cubelles per cobrir les plantilles dels socorristes de les platges

Els professionals es troben immersos en una crisi polièdrica i manquen efectius, que a vegades es troben fora de Catalunya

per ACN, CUNIT | 17 de juliol de 2019 a les 23:09 |
Socorristes a les platges | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de juliol de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 Alguns municipis del litoral català han tingut problemes per poder garantir la presència de socorristes a les seves platges aquest estiu. La principal causa és l’escassetat de professionals disponibles, que fa que les empreses tinguin dificultats per trobar-ne i per oferir el servei que els ajuntaments els han adjudicat. Les raons que expliquen la manca de socorristes són diverses i tot plegat ha acabat generant un problema de difícil solució que sembla que s’agreuja cada any. Els treballadors denuncien sous baixos, temporalitat i intrusisme laboral. Les empreses pugnen per guanyar uns concursos públics a uns preus molt baixos mentre la Generalitat aposta per elevar la formació necessària per poder exercir. Segons càlculs d’UGT, farien falta almenys 300 socorristes per garantir la màxima seguretat de les platges catalanes.
Cunit fns la setmana passada no va poder desplegar el servei complert amb 19 socorristes. Es tracta d’un cas força particular, ja que l’Ajuntament no fa un concurs públic destinat a empreses del sector, sinó que contracta els treballadors directament. Argumenten que han trigat a disposar de tota la plantilla perquè la selecció del personal s’ha fet en dues convocatòries separades. Així, abans de l’inici de la temporada de bany ja hi havia 10 persones escollides, i la setmana passada es van seleccionar els 9 socorristes que faltaven per prestar el servei complert.

Fora de la demarcació de Tarragona, a Cubelles les platges també s’han omplert de banyistes sense el servei desplegat al 100%. L’Ajuntament ha convocat el concurs d’adjudicació tres vegades, després de dues licitacions desertes. Segons el govern, el primer concurs oferia un contracte de 95.000 euros però cap empresa s’hi va presentar perquè no podien assumir els sous dels treballadors, ja que just s’acabava d’aprovar un increment del salari mínim interprofessional.


Pel que fa al segon concurs, el govern lamenta que a la situació econòmica s’hi van sumar els canvis de titulació mínima exigits per la Generalitat, fet que va dificultar més l’interès i disponibilitat de les empreses. Finalment, l’Ajuntament va obrir un tercer concurs per 115.000 euros que sí va permetre adjudicar el servei. Amb tot, la licitació es va resoldre l’1 de juliol, i l’empresa guanyadora no ha proporcionat el personal necessari fins el dia 15. Per evitar deixar les platges descobertes de vigilància -que ja ho havien estat a finals de juny-, l’Ajuntament ha contractat fins a mitjans de mes un servei de socorrisme “temporal” amb la meitat de vigilants respecte el servei complert

 

Participació