SOCIETAT

La pagesia baixpenedesenca resisteix gràcies a l'aposta per la qualitat

El sector vitivinícola és majoritari a la comarca, però l'oli i els nous pagesos ecològics donen vida renovada al camp

per Llorenç Avinyo , El Vendrell, 27 de gener de 2017 a les 11:01 |
Joan Santó, pagès d'Albinyana | LL.A.
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de gener de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La principal activitat de la pagesia baixpenedesenca està vinculada a la producció de vi i de cava. Les vinyes i el seu conreu suposen un elevat tant per cent de la feina de pagès a la comarca. L'albinyanenc Joan Santó, responsable nacional de la vinya i el vi d'Unió de Pagesos explica que 'la nostra principal lluita al Baix Penedès és aconseguir una justa valorització del nostre producte i això passa per treballar d'una altra manera, conreant amb la vista posada en la qualitat de la denominació d'origen Penedès, o en el cava de qualitat'.

L'altre conreu extès és el de l'olivera, es fa oli de gran qualitat, però la majoria de la producció és per autoconsum. A la comarca hi ha relleu generacional , com explica Santó  ' joves pagesos que tenen el valor de dedicar-se a aquesta feina i que són una garantia, però necessiten ajuda' la majoria d'aquests productors són joves que fan conreus ecològics a petita escala i que ells mateixos comercialitzen.  Gent que ha trobat en l'agricultura una manera de viure. Es pot afirmar que la pagesia baixpenedesenca es recupera d'un llarg període de greu crisi durant el qual els productors de raïm estaven en mans exclusivament dels grans cellers i els preus que posaven a la collita.


L'altra gran novetat és l'efervescència dels procés tes d'horta de primera qualitat que aporten les noves fornades de pagesos, agricultors que donen nova vida a terres que havien deixat de conrear avis o pares, però que ara s'exploten amb altres criteris i prioritats, sovint amb el suport de restauradors de la zona que aposten per la cuina de proximitat. És el cas del grup Terra i Taula, format per cuiners, cellers i pagesos de la comarca.

 

Participació