Cultura

La Fundació Apel·les Fenosa del Vendrell dona documentació sobre l’exili i la transició

Els documents ja formen part de l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià

per Redacció , El Vendrell, 30 de maig de 2019 a les 18:26 |
Els matrimonis Fenosa i Tarradellas | FF
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de maig de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La Fundació Apel·les Fenosa ha lliurat un grup de documents sobre l’exili i la Transició pertanyents a l’escultor català Apel·les Fenosa a l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià. Així, l’Arxiu, dipositat a Poblet, amplia la seva col·lecció documental sobre República, Guerra Civil i Transició. 

La documentació lliurada per la Fundació Fenosa conté un conjunt de pamflets editats a Catalunya entre la dècada dels seixanta i dels setanta per diferents grups catalanistes i publicacions editades pels exiliats catalans, d’entre les quals: Boletín de la Unión de Intelectuales españoles; Bulletin d’information de “Solidarité catalane”; Canigó: bulletin d’information de la “Societé française des amis de la Catalogne”;  Catalònia: publicació bimensual catalana;Catalunya: òrgan de l’Aliança Nacional de Catalunya a París i Zona nord de França; Fulls d’informació / Assemblea de Catalunya; Quaderns de l’exili; Sem i serem: butlletí trimestral del Grup de Catalans Exiliats a París; Som!!: òrgan mensual de les Joventuts d’Esquerra Republicana Estat Català; La Veu de Catalunya: butlletí interior de la Lliga Catalana. 

Per la seva part, l’Arxiu Montserrat Tarradellas Macià ha proporcionat a la Fundació Apel·les Fenosa documentació pertanyent al fons Just Cabot i Ribot per tal que la pugui incloure en una mostra que està preparant sobre la Galeria Mirador, que va ser fundada per Just Cabot, Víctor Hurtado i Lluís Montanyà a París, entre els anys 1948 i 1955. 

 La relació Fenosa i Tarradellas 

Apel·les Fenosa i Josep Tarradellas van néixer el mateix any, el 1899 a Barcelona, també van morir al mateix any, el 1988, a París l’escultor, i a Barcelona el President de la Generalitat.

Es van relacionar als anys de la República a Barcelona i tots dos van marxar a l’exili a França. Fenosa va trobar sovint Tarradellas a París. En la seva tornada a Catalunya, Tarradellas va visitar Fenosa al Vendrell per veure l’evolució del Monument a Pau Casals i va ser rebut pel consistori vendrellenc.

Tarradellas va presidir les inauguracions de les exposicions d’Apel·les Fenosa a la Sala Gaspar de Barcelona, com es pot veure en una fotografia feta a la mateixa Sala Gaspar, i també la mostra de 4 Escultors del 99, que compartien amb els altres escultors nascuts, com ells, al 1899: Rebull, Viladomat i Granyer.

 

Participació