Eleccions municipals 2019

En campanya no és lícit aprofitar-se dels càrrecs institucionals

En altres eleccions municipals alguns polítics del Baix Penedès no han superat aquesta temptació

per Llorenç Avinyó, El Vendrell, 12 de maig de 2019 a les 12:46 |
Vista del Vendrell des del Puig | AV
El bon exercici de la democràcia exigeix de tots els implicats actuar de manera respectuosa amb les regles del joc. La tempració de candidats, i també de periodistes, fins i tot de mitjans de comunucació d'inventar-se maneres de fer-se publicitat gratis o -en el cas dels periodistes-d'afavorir determinats candidats o partits que són del seu gust, és gran.

Segons avancen els dies de campanya el nerviosisme dels candidats creix i creix la pressió sobre els periodistes. Van a més les declaracions cridaneres i les accions sorprenents. Els candidats se la juguen. Senten que perilla el seu objectiu; guanyar les eleccions, formar part del consistori, del govern, i -perquè obviar-ho-garantir una estabilitat econòmica personal i familiar.


Seria important respectar regles de joc. Per exemple; no és lícit que un candidat amb càrrec institucional en funcions, faci rodes de premsa per explicar qüestions inherents al càrrec en funcions, i sent candidat, és poc elegant actuar així. Són justificables només en cas de tragèdies ( i no se si ho son legalment). Tots els candidats, pel fet de ser-ho, disposen d'hores lliures a la feina per dedicar-les a la campanya. 

Els temps han canviat. Ara qualsevol candidat es pot fer propaganda de franc a través de les xarxes socials. Lamentablement la inversió publicitaria en mitjans de comunicació privats ha caigut en picat i justament per això -i per altres raons-cada cop hi ha menys mitjans de comunicació privats i independents, perquè sobreviure sense -o amb poca publicitat-és heroic.

Ara més que mai el periodisme necessita demostrar la seva equanimitat. La realitat d'allò que qualsevol explica a les xarxes és interessada, necessita -i aquesta és la feina del gremi-ser permanentment posada entre interrogants i  óbviament  contrastada. I això no sempre agrada als candidats de qualsevol signe polític.

 

Participació