Successos

Desarticulada una organització criminal que demanava crèdits per comprar cotxes amb identitats falses

Un dels investigats del cas tenia un pis a Calafell que ha estat escorcollat

per ACN, Calafell, 23 de febrer de 2019 a les 12:28 |
Operació dels Mossos | CME
Els Mossos d'Esquadra han detingut quatre persones i n'han denunciat tres més per la seva presumpta relació amb una quarantena d'estafes demanant crèdits per comprar cotxes nous amb el DNI de terceres persones que havien aconseguit en la compra lícita de vehicles de segona mà en un concessionari de l'Anoia.

Per fer compres i contractacions els estafadors s'obrien comptes bancaris a nom de les víctimes i falsificaven les seves nòmines i factures de subministraments. Els detinguts van passar a disposició del Jutjat d'Instrucció número 1 de Cervera, que en va decretar l'ingrés a presó de dos i la llibertat amb càrrecs, amb el condicionant de pagament de fiança, per a la resta.

 
Als arrestats se'ls acusa dels delictes d'estafa continuada agreujada, falsedat documental, usurpació d'estat civil i pertinença a una xarxa criminal, mitjançant l'adquisició de vehicles amb la corresponent gestió i atribució fraudulenta de crèdits al consum entre d'altres.

Els detinguts, d'edats compreses entre els 33 i els 49 anys i de nacionalitat espanyola, van fer a principis del 2017 més de quaranta fets delictius que els van permetre aconseguir més de 350.000 euros i intentar obtenir-ne uns altres 150.000.

Els Mossos van iniciar la investigació el maig del 2018, arran de l'estudi d'un conjunt de denúncies. Les primeres indagacions de les unitats d'investigació de Cervera, Granollers i Sant Boi de Llobregat, van detectar que en tots els casos una persona havia utilitzat la identitat de la víctima per comprar un vehicle o per demanar un préstec.

Els investigadors van comprovar que moltes d'aquestes denúncies tenien un denominador comú: els legítims titulars de les identitats usurpades residien a Catalunya i tots, en algun moment o altre, havien adquirit o fet gestions per la compra d'un vehicle en un concessionari de l'Anoia.


Per aquest motiu al mes de maig, sota la supervisió i tutela del Jutjat d'Instrucció número 1 de Cervera i de la Fiscalia del mateix municipi, es va iniciar la investigació amb l'objectiu d'identificar i localitzar els autors d'aquestes presumptes estafes.

Les gestions policials van acreditar que l'organització sempre seguia un mateix 'modus operandi'. Els estafadors suplantaven la identitat de les víctimes el DNI per demanar préstecs per adquirir vehicles nous. Per dur a terme les compres i contractacions s'obrien comptes bancaris a nom de les víctimes amb la falsificació de les seves nòmines i factures de subministraments. A més, també havien aconseguit informes de vida laboral i dades fiscals. L'activitat delictiva es cometia tant presencialment, com per telèfon o a través de mitjans telemàtics.

Pel que fa a la contractació de préstecs o microcrèdits, la gran majoria es van contractar per via telemàtica o per telèfon i s'enviaven les dades de les víctimes de manera telemàtica. També es va detectar que el líder del grup havia contractat targetes de crèdit a nom de terceres persones i les hauria utilitzat en diferents establiments comercials i fins i tot hauria extret diners de caixers automàtics amb aquestes targetes a nom de tercers.

Per últim, una vegada els vehicles estaven a nom de les persones que realitzaven la usurpació d'identitat, el vehicle es blanquejava: un intermediari s'encarregava de comprar-los per revendre'ls a continuació. Els destinataris eren terceres persones, la majoria de França, excepte en dos casos que es van vendre a residents de Catalunya.

 

Participació