Opinió

Article de Llorenç Avinyó: «Martí Carnicer o el principi d'autoritat»

L'alcalde del Vendrell aconsegueix aprovar amb una minoria molt minoritària, els quatre pressupostos municipals del seu darrer mandat

per Llorenç Avinyo, El Vendrell, 31 de gener de 2019 a les 19:32 |
Ara que ja fa temps que tothom sap que quan acabi el mandat l'alcalde del Vendrell Martí Carnicer deixa la política i ara que ha aconseguit la quadratura del cercle polític, aprovar els quatre pressupostos del mandat amb una minoria tan minoritària. Ara que no és candidat a res, em sento en condicions de deixar escrites quatre coses.

Una de fonamental és que, malgrat totes les moltes critiques que ha rebut al llarg de la seva dilatada trajectòria política, gosso afirmar que després de Jaume Carner i d'Andreu Nin (dimensions no comparables) Carnicer ha estat un dels polítics més determinants de la historia del Vendrell, en el seu cas, el més rellevant dels darrers 25 anys del segle XX i dels 19 primers del XXI.  


Vull recordar que va deixar l'alcaldia a Josep Maria Llasat per dedicar-se a la feina parlamentaria i posteriorment va ser part del govern de la Generalitat en qualitat de mà dreta del conseller Castells. I que si va tornar a la política local va ser, segurament, per evitar l'ensorrament del PSC del Vendrell. S'ho podria haver estalviat, perquè aquesta segona etapa ha estat per a ell complicada. Ho van ser els quatre anys anteriors i aquest quatre, amb l'Ajuntament a punt de fer fallida, encara més.

Reitero una cosa que ja havia escrit alguna vegada. La nit electoral de fa quatre anys, amb els resultats que hi van haver i tanta fragmentació, vaig intuir que tots els grups van pensar el mateix, en vista del panorama d'endeutament de l'Ajuntament. Crec que aquell dia tots van pensar; que s'apanyi el Martí amb aquest percal. Només algú que és a l'ultima estació del seu trajecte polític pot assumir una situació tan complexa.

Ara que el més dificil i el més impopular està fet (increment de l'IBI, retallada del deute monstruós de l'Ajuntament, quatre anys sense inversions) ningú li reconeixerà la seva contribució. Ens hem tornat així. Però que consti escrit a alguna banda que jo no li recordo una mala paraula cap a cap altre adversari polític, ni una sol compromís que no estigues en condicions de cumplir, ni un sol escàndol de corrupció.

Aquestes dues ultimes legislatures ha exercit una altra cosa, indiscutible, el principi d'autoritat, que el té qui el té. És veritat, pertany a una classe politica extingida. És veritat, ha estat un professional de la política. Però això no és forçosament un defecte, com alguns ens han volgut fer veure. La història el jutjarà. Els vendrellencs saben que la dedicació a la seva ciutat ningu no se la pot negar. I sospito que vingui qui vingui, per mandat democràtic, el farà encara millor. I si no és així, serà una gran noticia.

 

Participació