Successos

Desmantellen una xarxa de narcotràfic amb marihuana en part conreada a Calafell

La Guàrdia Civil intervé a Catalunya 2.700 quilos de marihuana ja processada amb destinació al Regne Unit i Holanda

per ACN, Calafell, 11 de gener de 2019 a les 13:34 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de gener de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Guàrdia Civil, en el marc de l'operació 'Heyho', ha intervingut a Catalunya 2.700 quilos de marihuana processada, la major confiscació a Espanya fins a la data d'aquest tipus de droga. Hi ha 25 persones detingudes de diferents nacionalitats: britànica, holandesa, espanyola, romanesa, moldava, lituana i brasilera, amb edats compreses entre els 20 i els 60 anys, que residien a les localitats de Mataró, Castelldefels (Baix Llobregat) i Calafell (Baix Penedès).

Els màxims responsables de l'organització eren britànics i holandesos. A més, s'han desmantellat dues plantacions de marihuana a les localitats de Cabrera de Mar (Maresme) i Calafell i s'han intervingut 98 quilos d'haixix. 
La investigació va començar a l'abril després de la confiscació de 400 quilos de marihuana i 20 d'haixix, camuflats en un camió de palets de verdures i hortalisses a La Jonquera, quan intentava sortir del país amb destinació a Holanda. Es va descobrir llavors l'existència d'una organització criminal dedicada al cultiu, preparació i distribució de marihuana i haixix amb diverses cèl·lules actives i relacionades entre si. L'activitat es localitzava en diferents punts de Catalunya i el País Basc.


Aquesta estructura criminal funcionava amb una cèl·lula central que, sota fortes mesures de seguretat, estava encarregada de recollir diàriament grans quantitats de marihuana, bé de plantacions o bé d'intermediaris i, posteriorment, les posava a disposició d'altres cèl·lules que materialitzarien l'exportació. Per completar l'activitat disposaven també de dues plantacions interiors, hidropòniques i molt sofisticades on conreaven i preparaven marihuana ja processada. En aquestes plantacions es van intervenir 'plantes mare', capaces de produir potencialment desenes de milers d'esqueixos a curt termini, típiques d'explotacions 'indoor' d'alt rendiment.

Un cop llesta la droga, la distribuïen a Holanda i el Regne Unit en camions, camuflada en objectes diversos com material esportiu (sacs de boxa), pufs de decoració o oculta darrere de bales d'alfals per a consum animal, recipients de vi i cervesa o palets de verdura i hortalisses. L'entramat criminal es componia de cinc cèl·lules i utilitzaven un entramat d'empreses fictícies, alguna d'elles registrada legalment però sense activitat lícita comercial, per donar aparença legal a les activitats que realitzaven.

S'han realitzat registres en 17 domicilis i naus industrials dels integrants de la banda on s'han intervingut 160.000 euros en metàl·lic (75.000 dels quals estaven enterrats al terra del garatge d'un dels líders de l'organització), efectes relacionats amb la preparació de la droga per a la venda i una arma de foc modificada i en perfecte estat per ser utilitzada. Podrien haver obtingut uns guanys de 30 milions d'euros.

 

Participació