Opinió

El Baix Penedès, una comarca «concertada», o millor, directament oblidada

per Llorenç Avinyo, El Vendrell, 30 de novembre de 2018 a les 13:36 |
Hauria de mirar l'hemeroteca, i segurament ho acabaria trobant, però no és rellevant el dia, va ser, si fa o no fa, 20 anys enrere. Xavier Trias, en aquell temps conseller de Sanitat, va visitar el Vendrell i els mitjans de comunicació vam ser convidats a parlar amb ell. Ja aleshores recordo que li vaig preguntar si el seu govern es plantejava la possibilitat de fer un hospital comarcal. I recordo perfectament la seva cara de disgust i la seva resposta. Va dir, ras i curt, que el sistema dels CAP, era l'ideal per un territori com el Baix Penedès.

Al final hi va haver hospital, crec que el va venir a inaugurar Pasqual Maragall. Molts encara no entenem perquè es va ubicar al lloc on es va ubicar, i tampoc perquè la sanitat publica del Baix Penedès es va convertir en una concessió al sector privat, com tants altres serveis publics. 


El resultat de tot allò és de tothom conegut. Qui al Baix Penedès no té constancia, en primera persona o dins el seu àmbit familiar de les penúries dels treballadors sanitaris de la comarca i de com aquestes penúries repercuteixen en els ciutadans?

Segueixo tenint la mateixa sensació que aquell llunyà dia del conseller Trias, i me la provoquen altres greuges de manual, com l'imperdonable peatge de l'Autopista Pau Casals. Havia de ser una solució per la comarca i malgrat protestes i reunions, qui dies passa, anys empeny. És, com la sanitat, una oportunitat de negoci pel concessionari.

Li dic autopista Pau Casals perquè tambè recordo, maleïda memòria, com l'aleshores conseller del tema, Macià Alavedra, que en pau descansi, s'emocionava explicant els vincles afectius del seu pare, Joan Alavedra, coautor del Pessebre junt amb Pau Casals, amb el Mestre. 

Jo quasi que demanaria, en vista que res no ha de canviar, que a l'autopista li esborrin el nom del Mestre i que a l'hospital li retirin el cognom de Vendrell, perquè els vendrellencs i la gent de la comarca, una de les més deprimides de Catalunya, mereixen un respecte que les administracions supramunicipals mai no li han tingut.

 

Participació