Societat

Suspensió de llicències a Bellamar de Calafell durant un any per trobar una solució a un embull urbanístic

per Redacció , El Vendrell, 8 de novembre de 2018 a les 12:53 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de novembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

L’Ajuntament de Calafell ha aprovat una suspensió de llicències a la urbanització Bellamar, per un període d’un any, per trobar una solució a un embull urbanístic. El govern municipal vol aprofitar aquest any per arribar a un acord amb la propietat del sector Bellamar Nord i mirar d’evitar que es pugui edificar a la part superior de la muntanya, fins i tot a la carena, amb un impacte paisatgístic considerable.

Les promotores propietàries tenen una sentència judicial favorable, que els reconeix una edificabilitat provinent del Pla General de Calafell de l’any 1989. Això entra en contradicció amb els paràmetres de l’actual Pla d’Ordenació Urbanística Municipal, vigent des del 2011, més restrictius.

Segons el regidor d’Urbanisme, Miguel Ángel Perín, ha explicat que “aquest era un tema enquistat, que s’ha mirat de resoldre negociant amb els propietaris. Però actualment aquesta possibilitat està en via morta i potser haurem de tornar als tribunals, ja que les promotores plantegen com a alternativa una indemnització alta, si perden drets urbanístics. Tanmateix, creiem que hi ha marge per a una solució i amb la suspensió de llicències guanyem un temps útil”.

La denegació del pla parcial de Bellamar Nord la va dictaminar la Comissió Territorial d’Urbanisme el 2014. I el 2015 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, va anul·lar la resolució. El 2016, la Comissió d’Urbanisme va aprovar el pla parcial en aplicació de la sentència, fet que ha esdevingut definitiu aquest 2018. Amb això, les propietàries s’han adreçat a l’Ajuntament per continuar la tramitació del seu pla.

Perín ha afegit que “aquesta és una problemàtica urbanística greu. La incompatibilitat entre el contingut de la sentència i el pla general vigent és important. Per això, els serveis tècnics i jurídics municipals hauran d’estudiar com quadrar aquest cercle i bastir una modificació del POUM que compleixi la sentència, però eviti una destrossa important”.

De moment, durant l’any de suspensió, al sector Bellamar Nord no s’hi podran tramitar plans urbanístics derivats concrets i de projectes de gestió urbanística i d’urbanització. També queda suspès l’atorgament de llicències de parcel·lació de terrenys, d’edificació, reforma, rehabilitació o enderrocament de construccions, d’instal·lacions o ampliació d’activitats o usos concrets i d’altres autoritzacions municipals connexes.

 

Participació