Societat

L'Ajuntament de la Bisbal li obre expedient a l'empresa concessionària de l'aigua

per Redacció, El Vendrell | 21 de setembre de 2018 a les 11:56 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de setembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Publiquem, pel seu interés, el comunicat de l'Ajuntament de la Bisbal referent als problemes amb el servei d'aigua.

El nucli de la Bisbal, l’Ortigós i els polígons industrials del municipi han patit manca de servei del subministrament d’aigua des del dimecres 19 de setembre a les 6 del matí fins al dijous 20 de setembre a mitja tarda. 


La companyia Aqualia va avisar, el dimarts a la tarda, que dimecres al matí canviaria el bombeig del pou del Manyé afirmant que això no suposaria cap problema greu de subministrament i que, com a molt, hi hauria un tall puntual i de poca durada el dimecres al migdia. La realitat va ser molt diferent: dimecres a les 6 del matí el pou del Priorat estava buit perquè el bombeig del pou del Manyé no funcionava des de dimarts i, la previsió que tenien que l’aigua del dipòsit era suficient fins que la bomba estigués arreglada, no es va complir.

Segons la companyia, després d’arreglar el bombeig el dimecres a la tarda, es va començar a bombar aigua cap al dipòsit del Priorat però, a causa de les hores que van estar les canonades buides, es van formar bosses d’aire que van fer que l’aigua no arribés. Per aquest motiu, segons Aqualia, el municipi va estar gairebé 24 hores traient bosses d’aire de les canonades fins que dijous a la tarda es va restablir el servei. 


Des de l’equip de govern, volem fer saber que les actuals infraestructures de l’aigua no han contribuït al bon servei, com tampoc ho han fet les següents decisions de l’anterior equip de govern:
-El mal disseny de la xarxa d’aigua que surt del dipòsit del Priorat i va al nucli, l’Ortigós i els polígons, sense que hi hagi cap més dipòsit.

-El fet que no hi hagi cap connexió directa del dipòsit del Priorat al barri de la Riba, el barri bisbalenc més proper al Priorat de la Bisbal.

-La construcció de l’esmentat dipòsit del Priorat sense telecontrol instal·lat, una decisió inadmissible tenint en compte que va costar 1.500.000€.
-L’anterior equip de govern va renunciar a l’aigua de l’Ebre l’any 2007. Si no hi hagués renunciat, el pou del Manyé ara tindria el cabal suficient per donar consum a la Bisbal. 

-Tot i que la Comissió de seguiment i control del servei d’abastament d’aigua i clavegueram va crear-se el 2009, ja que la clàusula 15 del plec de la concessió contemplava la creació d’aquesta comissió, no ha estat fins a l’actual mandat que l’actual govern va adonar-se que no estava constituïda i la va formar. Des del 2015 l’Ajuntament de la Bisbal fa reunions mensuals amb la companyia concessionària del servei d’aigües i porta un control més exhaustiu sobre el compliment del contracte. 

Des de l’Equip de Govern considerem inadmissible la manca de reacció de la companyia Aqualia i considerem que es tracta d’una negligència greu per part de l’empresa, ja que els fets ocorreguts aquests dies són fruit d’una mala previsió, ja que la companyia no va assegurar el subministrament d’aigua fins passades més de 24h i no va valorar la possibilitat que el dipòsit es quedés sense aigua mentre es canviava el bombeig.

Per aquests motius i els que exposem en la següent pàgina, des de l’Ajuntament s’ha decidit iniciar l’expedient informatiu per aplicar les penalitzacions marcades al contracte de la concessió, signat el 2008 amb l’anterior equip de govern. També iniciem una auditoria externa per la mala gestió del servei d’abastament d’aigua. 

Més enllà de les accions legals que emprendrà l’equip de govern, des de l’Ajuntament fem una crida perquè els veïns i les veïnes, particulars i empresaris, afectats i afectades per l’avaria, entrin instàncies a l’Ajuntament (presencialment o de forma telemàtica, a través del web de l’Ajuntament www.bisbalpenedes.com) posant de manifest els danys ocasionats per aquesta manca d’aigua, aportant la documentació que considerin oportuna. L’Ajuntament  trametrà a la concessionària tota la informació i demanarà a la companyia que es compensi la ciutadania. 

El servei d’abastament d’aigua és un servei bàsic i la companyia que el gestiona té l’obligació de garantir-lo. S’entén i s’accepta que hi pugui haver talls puntuals del servei per avaries o obres de millora, sempre que s’avisi amb la màxima antelació possible i es posin els mitjans per garantir-ne el subministrament el més ràpid possible. Ara bé, considerem que no es pot permetre que centenars d’usuaris es quedin sense aigua per una manca de previsió de l’empresa que gestiona el servei, és a dir, Aqualia.

 

Participació