SOCIETAT

Dues dècades d'atenció primària al Baix Penedès interior amb el CAP de l'Arboç

L'equip del CAP arbocenc atén cada any 40.000 visites

per Redacció, El Vendrell, 17 de maig de 2018 a les 16:54 |
Professionals del CAP de l'Arboç a la Giralda | XT
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de maig de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’any 1998 entrava en funcionament un equipament llargament esperats de l’Arboç. un centre de referència amb especialitats a la vila principal i amb consultoris mèdics rurals establerts ben a prop de les famílies que habiten els pobles més petits. 20 anys després es confirma que el model impulsat en el seu dia ha estat un èxit i ha incrementat progressivament la cartera de serveis prestats a la ciutadania, així com els recursos tècnics i humans per tal d’adaptar-se la creixent demanda assistencial. Aquest maig de 2018 els professionals de les ABS de l'Arboç estan d'enhorabona. 
 
Els serveis d’atenció primària són la primera porta d’accés al sistema sanitari. Els CAP i els consultoris són punts neuràlgics de l’activitat social de la gran majoria de municipis del territori, un fet que s’ha anat consolidant en les darreres dècades gràcies al model assistencial estructurat en Àrees Bàsiques de Salut (ABS). Ara fa tot just vint anys (maig de 1998) aquest model d’atenció sanitària de proximitat es va encetar a les zones del Baix Gaià i el Baix Penedès Interior. Amb l’aplicació del nou model sanitari impulsat per l’administració catalana es va donar un impuls a l’atenció primària, tot estructurant tot un seguit de serveis a la ciutadania que anaven més enllà del desplegament de metges de poble que hi havia hagut fins llavors. Amb el llarg dels anys, el model assistencial s’ha anat adaptant a la realitat social. Ara les ABS estan integrades per equips professionals multidisciplinaris (medicina, infermeria, administració, fisioteràpia, rehabilitació, diagnòstic per la imatge, odontologia, psicologia, etc…) que donen cobertura i solució a les necessitats assistencials bàsiques de la ciutadania i, a més a més, promouen la salut comunitària a través de la conscienciació sobre els bons hàbits i la prevenció.
 
Per tal de fer-se una idea de la importància que els centres d’atenció primària i el seu personal tenen per a la ciutadania només cal fixar-se en les dades d’activitat anuals. 
 
En el conjunt de l’ABS l’Arboç (que integra el CAP de l’Arboç i els consultoris de Sant Jaume dels Domenys, Llorenç i Banyeres del Penedès) els equips professionals realitzen cada any unes 40.000 visites de metge de família, 9.000 de pediatria, 6.000 d’infermeria en adults, 2.000 en infermeria pediàtrica i unes 2.000 visites a l’odontòleg. A tot això cal afegir unes 11.000 vistes d’atenció continuada (no programada) i més de 3.200 visites a domicili (entre metges i infermeria).
 
A banda de les ABS de l’Arboç i de Torredembarra, que enguany també fa 20 anys, la Xarxa de Santa Tecla gestiona en l’actualitat també l’ABS Vila-seca, l’ABS Calafell, l’ABS Vendrell i l’ABS Tarragona IV (Llevant), i dona cobertura d’atenció primària a les prop de 250.000 persones que resideixen a la zona nord de la demarcació, així com a la població flotant arribada a les nostres comarques per l’activitat turística i les segones residències.

 

Arxivat a:
Societat, Sanitat, Arboç
Participació