CULTURA

El Festival Eva 2018 planta cara amb la cultura i la literatura oral com a armes

L'Eva viurà la 14a edició al Penedès del 8 al 17 de juny amb la participació de més municipis que mai, un total de divuit, a l'Alt i Baix Penedès

per Redacció/EVA, El Vendrell, 16 de maig de 2018 a les 18:43 |
Cartell del festival | EVA
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de maig de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 1. L'Eva 2018 arriba reivindicatiu, amb pomes grogues i amb la idea que el pensament crític és imprescindible per qüestionar-nos tot allò que tenim al voltant. A la necessària sacsejada cultural, el Festival EVA hi aportarà deu dies d'emocions al Penedès, del 8 al 17 de juny, i un intens cap de setmana a un indret del Priorat que bolca l'ànima en el festival, Pradell de la Teixeta, del 29 de juny a l'1 de juliol. 


  14a edició penedesenca i 9a a Pradell d'un Eva que s'ha anat fent el seu públic fidel i que any rere any es despulla davant nous espectadors. Enguany més que mai, i és que se sumen nous pobles a l'aventura de l'Eva. Si al Baix Penedès l'any passat l'Eva va posar el peu a Llorenç del Penedès, enguany són un total de cinc els municipis que en formen part: el Vendrell, Santa Oliva, Calafell, la Bisbal del Penedès i Llorenç. S'estrena també Subirats on viurem, entre d'altres coses, la cloenda a l'Avenc d'Ordal. Un acte que ens regalarà una caminada fins al 'Concert d'Amor i de Mort' que tancarà el festival.

  L'Eva l’obrirem altre cop a Sant Sadurní, que exerceix de capital del festival. Serà el 8 de juny quan 'Farem la revolució i la tornarem a fer' amb Lídia Pujol acompanyada del guitarrista Guillermo Rizzotto en un recital de cançons essencials. A partir d'aquí, recorrerem també Avinyonet, Torrelavit, Vilafranca, l'escola de Torrelles de Foix, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí de Mediona, Gelida, Sant Martí Sarroca, Sant Pere Molanta, Santa Margarida i els Monjos i El Pla del Penedès. 

  Amb persistència l'Eva inaugura nous caus, nous espais que fugen del seu ús habitual per abraçar espectacles encaixats a cada indret. Espais singulars, un dels trets identificatius de l'Eva, juntament amb l'aposta ferma per donar espai i vida a la literatura oral i la narració. Els més de 60 espectacles els durem a places, patis, dins de biblioteques, masies i museus, un antic palau, una cova i un avenc, antics safaretjos, una capella i un claustre, una escola, un antic molí, i, un any més, al cementiri. 

  Alguns dels espectacles de l'Eva 2018 seran propostes ja conegudes. Amb un aforament reduḯḯt en molts casos, el boca orella va corrent. Els qui s'ho han perdut ho reclamen i els qui van venir estan temptats a repetir. Per això no ens fa por repetir queixalada. Perquè hi ha pel·lícules que ens agrada veure un cop l’any, grups de música que seguim arreu, llibres que comprenem de maneres diferents amb el pas dels anys,... I el teatre? I els espectacles en viu? Doncs bé, torna en Toni Gomila, i és que sí o sí el porc ha de morir: tindrem novament 'Acorar' al Penedès, un text quasi de culte. I acompanyant Toni Gomila, Catalina Florit, també al Penedès amb 'Peccatum' que fa un any ens feia pujar els colors al Priorat. També de Pradell al Penedès aterren els 'Alcohols' dels poetes Núria Martínez-Vernis i Martí Sales. Ens endinsarem de nou al món de Lewis Carroll amb Teresa Sánchez-Roca, i al de Virginia Woolf amb Núria de Calella. Narradors com Sandra Rossi, Arnau Vilardebò, Yoshi Hioki o Oscar Intente a cavall del Penedès i Pradell ens tornaran a plantar històries al davant, cada ú amb el seu erotisme, delicadesa, sapastreria i intel·ligència. 

  Dos dels clàssics de l'Eva no hi faltaran: el dissabte 9 de juny, a Sant Sadurní, tarda 'A tres bandes', un itinerant en el què enguany hi prendran part els artistes Jordi Muixí, amb 'Vi, poesia i cançons', Héctor Urién amb el 'Catálogo de soluciones para librarse de hombres inadecuados' i Rosa Cadafalch amb 'Des de l’ànima. Homenatge a Montserrat Roig'. I ja de nit, ens adonarem per cinquè any consecutiu que 'Per viure el cementiri, no cal morir-se'. Tothom està avisat de la nostra visita en la qual ens toparem amb Joange al Violí a pedals, Paco Hernández (Ciaia A2manos) amb 'El cruce', Sherezade Bardají amb 'Els ulls de la nit', José Manuel Garzón amb el text 'A quién corresponda', Hector Urién amb la primera de 'Las mil y una noches' i una instal·lació de l'artista audiovisual Eulàlia Valldosera, 'Plàstic Mantra’. 

  D'entre els nous tastos, un dels altres plats forts d'enguany, Alberto San Juan, que aterra tant al Penedès com a Pradell amb 'Autorretrato de un joven capitalista español'. Us proposem també jugar amb les paraules en diverses sessions de glosa! Tant al Penedès com a Pradell viurem 'La gran glosada', amb peces de luxe com Ferriol Masip, Laia Pedrol, Titot o la Fardatxa i, perquè no perdin el ritme, els músics Pau Vinyoles i Joan Sobrevals. Un joc per a públic i glosadors que s'enfrontaran a reptes de tota mena. A més, Mireia Mena i Alexandre Bonanit ens brindaran una sessió de 'Vi, glosa i estrelles'. 

  José Manuel Garzón i José Galiana desteixiran anècdotes, poemes, cançons i fragments de les cartes escrites per Miguel Hernández a la seva esposa, Josefina Manresa. Héctor Urién ens convidarà a viure algunes de 'Las mil y una noches'. Meritxell Yanes i Cristina Cervià ens descobriran els 'Llibràlegs', una trobada de diàlegs breus entre dos actors i els seus respectius personatges enmig d’una biblioteca. Pocs personatges, o poca ficció, vaja, a les entranyes de l'Eva, una narració en primera persona enguany amb la periodista d'internacional del Diari ARA Cristina Mas. 

  El músic Pedro Burruezo ens sorprendrà amb un espectacle avantguardista que ve a ser concert, conferència i dramatúrgia en una sola peça. Ho farà amb els músics de Nur Camerata al Claustre de Sant Francesc. Més música, les havaneres de les Anxovetes a la placeta de Sant Martí Sarroca, els 'Tubs del món' de Xavi Lozano a Torrelavit, i la música del camarlenc Joan Rovira a Pradell de la Teixeta, ell sol, amb la seva guitarra i les seves cançons ben a tocar de tots nosaltres. 

  Ens agraden els infants inquiets i curiosos de mena. De fet, estem segurs que tots els infants ho són. Descobrir, imaginar, creure en allò que quan som adults sabem impossible (o ens imposen com a tal i així ho acceptem). Canalla, l'Eva us proposa sentir històries a cau d'orella i no només dins el llit! Contes dins de carros i carretades de contes, personatges valents i republicans, viatgers, golafres, somiadors, i fets de llum i ombra. Una desena de propostes familiars amb Diana Kerbelis, Forani Teatre, Jordi, Font, Assumpta Mercader, La Guilla Teatre i Sherezade Bardají. 

 

Participació