SOCIETAT

L’Hospital del Vendrell incorpora la cirurgia assistida per ordinador en pròtesi de genoll

Es converteix en el segon hospital de l'estat espanyol en aplicar el nou sistema BrainLab

per Redaccio, El Vendrell, 8 de març de 2018 a les 23:06 |
Sala d'operacions | HV
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de març de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

L’Hospital del Vendrell, de la mà del cap del servei de Traumatologia, el doctor Carles Esteve, ha incorporat aquest 2018 la tècnica de la cirurgia assistida per ordinador en les intervencions de pròtesi de genoll. Es tracta d’un avenç que permet assolir una gran precisió en la correcta col·locació de l’implant i alhora disposar de dades a temps real que possibiliten dur a terme amb exactitud el pla preoperatori establert per l’equip de cirurgians. En l’actualitat l’Hospital del Vendrell realitza unes 160 d’aquestes operacions a l’any, intervencions que ara experimenten un important salt de qualitat tant per als professionals que les realitzen com per als pacients.

El cap de traumatologia de l’Hospital del Vendrell, incorporat al centre penedesenc ara farà un any procedent del Joan XXIII, disposa de més d’una dècada d’experiència en l’aplicació de la cirurgia assistida per ordinador en operacions de pròtesi de genoll. És per això que aquest 2018 el centre de la Xarxa de Santa Tecla ha incorporat aquesta tècnica en els seus procediments, tot amb l’objectiu de millorar el servei ofert a la seva població de referència. «Al Vendrell disposem de la darrera tecnologia de BraiLab, una firma alemanya que des de fa molt de temps es dedica exclusivament al tema de la navegació (assistència per ordinador) en cirurgia ortopèdica», apunta el doctor Esteve. «Aquest darrer software aporta la màxima precisió a l’hora de fer la intervenció quirúrgica i d’alinear els eixos mecànics per corregir malformacions. Com a gran novetat, a més, permet provar també amb dades objectives el comportament de l’articulació i el seu teixit tou (lligaments, músculs i tendons) un cop col·locada la pròtesi. Això és una gran garantia perquè el pacient operat pugui portar una vida confortable durant molts anys. De fet, l’ordinador que assisteix la cirurgia aporta la màxima precisió i alhora t’informa en tot moment de com està anant la intervenció, sent una complement perfecte a la pròpia experiència del cirurgià».

Com funciona?

Una operació de pròtesi de genoll no deixa de una qüestió mecànica, ja que bàsicament tracta de substituir les parts dels ossos danyades per noves estructures artificials que funcionin correctament. La clau de l’èxit en aquest tipus d’intervenció està en l’anàlisi prèvia de cada cas i en la correcte col·locació de l’implant segons l’estudi preoperatori. És en aquest aspecte on la cirurgia assistida per ordinador és de gran ajuda, ja que, amb sistema de guies virtuals elaborades a partir d’unes dades que sol·licita el mateix software, el programa dóna totes les indicacions necessàries perquè els cirurgians facin la seva feina amb el mínim marge d’error. Per tal de ‘dibuixar’ aquestes guies virtuals, l’ordinador demana una sèrie de punts de referència a diferents part de l’articulació (part inferior del fèmur i part superior de la tíbia) que els professionals sanitaris introdueixen al sistema amb l’ajuda d’un punter. El software determina també amb precisió mil·limètrica les correccions que cal fer a l’extremitat per alinear-la perfectament. Un cop iniciada la intervenció, el sistema a més informa en tot moment sobre l’evolució del procés operatori, corregeix possibles desviacions i permet avaluar de manera objectiva el comportament del genoll (estabilitat, força i grau de flexió) un cop realitzada la intervenció. El doctor Carles Esteve és un gran defensor d’aquesta tecnologia que s’aplica molt a països com Alemanya i als Estats Units amb resultats molt notables. A l’Estat espanyol l’Hospital del Vendrell és el segon centre que aplica aquest darrer sistema de BrainLab després de l’Hospital de Manises (València), on actualment cada any es duen a terme unes 500 cirurgies anuals amb aquesta tècnica. «La navegació per ordinador ajudarà any rere any la col·locació de les pròtesis en general, no només les de genoll. En definitiva el que s’aconsegueix és una col·locació mecànica de la pròtesi d’una manera més correcte i la possibilitat de provar l’articulació amb dades objectives, és a dir, no basades exclusivament en l’experiència del professional.La voluntat de l’àrea de Traumatologia és anar incorporant tots els avenços que estiguin al nostre abast per millorar el servei que prestem a la ciutadania, sobretot en l’àmbit de la pròtesi de genoll, ja que aquesta presenta uns índexs de satisfacció i comoditat inferiors als de la pròtesi de maluc». Malgrat això, el doctor Esteve destaca els «grans avenços assolits en l’àmbit dels implants, que garanteixen la retirada del dolor a les articulacions, un postoperatori no problemàtic i una llarga de vida de normalitat».

 

Arxivat a:
Societat, serveis, hospital
Participació