OPINIÓ

Sense credibilitat

«En comptes de més treball i formació, el PSOE fomenta subsidis cosmètics pel pis i per l'entreteniment, mentre l'electricitat no es podrà pagar»

per Josep Huguet, 12 d'octubre de 2021 a les 20:00 |
Fa pocs dies, en una compareixença al Congrés, el republicà Joan Capdevila demanava a la ministra Nadia Calviño què passava amb el pendent règim sancionador per a les grans empreses que estan ofegant les pimes amb deutes que pugen desenes de mils de milions d'euros. Com deia en una piulada el diputat: molts somriures i bons pronòstics però ni un mot sobre morositat, crisi de proveïments, preu de l'energia i cogestió dels Fons Next Generation.

L'escena va despertar una contundent reacció de la patronal Pimec, que ha liderat la batalla contra les empreses protegides sota les faldilles del BOE. Antoni Cañete dedicava un clip a la ministra on li retreia el seu expressiu gest de fàstic davant de les preguntes sobre la implantació d'un règim sancionador que castigués la morositat en les operacions comercials. La ministra es va oposar al règim sancionador passant la pilota a un futur avantprojecte de llei.


Com sempre, el PSOE practica l'art del maquillatge, en què és expert. Cosmètica és un observatori contra la morositat, que no reduirà per si mateix els terminis de pagament. Ho és la limitació de subvencions públiques a empreses moroses aplicada sobre la base d'una declaració responsable de l'empresa afectada, que no té la més mínima eficàcia. I perquè la implantació de la factura electrònica universal, tampoc obliga per se a ningú a pagar a temps. Cañete en la seva declaració acabava recordant que els terminis de pagament legals estan clars a Espanya des de fa més de 10 anys i no es compleixen.

Però no és l'única notícia que marca un perfil de ministra. Per exemple, la que explica que Hisenda va alertar al rei que l'estaven investigant i li va permetre regularitzar, cosa que faria il·legal aquesta regularització. Així s'ha sabut que Hisenda i la fiscalia van remoure cel i terra per considerar l'any 2015 com a prescrit des del punt de vista de delictes fiscals del rei i els seus testaferros. Aquest fet ha permès, per ara, salvar el cul a tots els titelles del rei que tenien els seus 8 comptes a Crédit Suisse.


I això se sap en els mateixos moments que també es coneix el nivell d'execució de les inversions previstes en els pressupostos del 2021. I Catalunya torna a liderar el grau d'incompliment. En canvi, hom fa que l'Estat gasti 5,1 milions en seguretat per blindar l'edifici d'Hisenda a Catalunya perquè segueix la «situació convulsa».

Aquesta senyora, Nadia Calviño, és la mà dreta del president Sánchez. Algú té dubtes que la ministra és un dels enllaços d'acer reforçat del PSOE amb el nucli dur del règim i de l'Estat: l'Íbex i els oligopolis morosos, la monarquia corrupta i l'espoli sistemàtic dels Països Catalans?


Enllaços com Grande-Marlaska, que continua defensant la no dedicació de la Comissaria de Via Laietana a centre de memòria de la tortura. En el mateix moment que el caducat Tribunal Constitucional nega la justícia i reparació a les víctimes dels crims del franquisme i avala la llei que els va amnistiar. També en el mateix moment que dirigents de la Guàrdia civil es queixen del clima contrari a ells a Catalunya. I quan es filtra un document d'Interior que reconeix que hi ha un greu problema de corrupció policial vinculada al narcotràfic a tot el sud d'Espanya. Tot això i més sota el paraigua del ministre Marlaska que abona el directori policial judicial que és qui controla l'agenda política.

Per posar la cirera al pastís, s'ha sabut que la ministra Margarita Robles passava maletins de diners no justificables al rei, ara emèrit, durant molts anys. La mateixa ministra que es nega a desclassificar els papers relacionats amb el 23-F. I que aconsegueix que Espanya escali fins al segon lloc en el rànquing de venedors europeus d'armes a l'Aràbia Saudita, superant els 48 milions d'euros.

I volen dissimular tantes evidències reaccionàries amb mesures de cara a la galeria d'impacte dubtós com el subsidi per habitatge juvenil o la subvenció per a consum cultural. Ens trobem amb un PSOE instal·lat en el panem et circenses de cara els joves. En comptes de més treball i formació, fomenten subsidis cosmètics pel pis i per l'entreteniment, mentre l'electricitat no es podrà pagar i els Rodalies petaran. Un veritable foment d'un hedonisme low cost que augura un futur decadent. I això sense tenir present la sistemàtica homogeneïtzació de les mesures en subsidis o pujades del salari mínim, prescindint que a Catalunya es dedica el 57% del salari a l'habitatge liderant per davant de Madrid, País Basc, Balears, i Canàries per sobre la mitjana espanyola del 40%. O quan el cost de la vida català arriba a situar-se per sobre del 30% de la mitjana espanyola d'efecte desolador per salaris, pensions o subsidis.

Tot aquest panorama no l'arregla la ministra Sánchez prometent 3000 milions en infraestructures. La credibilitat d'aquest Govern sobre números pressupostats és zero. Per tant, tot el que no siguin transferències directes dels deutes pendents i presentació al Congrés de lleis que canviïn el marc legal al servei dels oligopolis, de la caverna judicial, de l'estructura autoritària i madrinyelizant del poder, no és res: fum. O cosmètica progressista sobre armadura reaccionària.

 

Josep Huguet
Enginyer i historiador manresà. Va ser diputat des del 1995 al 2004 i conseller de la Generalitat des del 2004 fins al 2010. A Twitter: @Josep_Huguet.
26/10/2021

La bandera o la cartera

12/10/2021

Sense credibilitat

28/09/2021

El mentrestant

14/09/2021

Anar-hi anant

31/08/2021

Assemblees

17/08/2021

Lectura d'estiu

03/08/2021

Només són serps?

20/07/2021

Prendre'ns la mida

06/07/2021

La trinxera del consum

22/06/2021

I ara què?

Participació