OPINIÓ

L’1 de maig, «Súmate» per aconseguir un país social

«Per aconseguir una república com cal, necessitem ja un Govern ferm i fort»

per Manuel Bueno , 30 d'abril de 2021 a les 18:41 |
Estem a les portes de l’1 de maig de 2021, i qui ens diria que seguim amb una pandèmia que ha destrossat vides personals, professionals, econòmiques i socials. Que ha trencat amb molts projectes de futur, de moltes i moltes persones, que si ja ho tenien difícil per viure, encara la situació s’ha agreujat més.

Catalunya ha estat sempre un territori de reivindicacions socials per aconseguir un país més just, més igualitari, i sobretot, més equitatiu en la redistribució de la riquesa. Per això, i Catalunya en té molta experiència, som un país que es mou, que és viu, pel seu gran teixit associatiu, sindical, social i econòmic, on la concertació social sempre ha estat com uns dels valors identitaris d’aquesta terra.


Sense la concertació social, sense els pactes de país d’abast social, sense la defensa dels drets laborals i civils, no podem tenir un país social, una república equitativa com la que volem. En definitiva, si no apostem per unes polítiques socials com calen, no aconseguirem mai un país igualitari.

A les portes de l’1 de maig, tothom hem de reflexionar i, reivindicar tots aquells drets que necessitem protegir i ampliar, per, ja no tan sols avançar, sinó per no retrocedir en aspectes essencials que afecten milers de persones en el seu dia a dia.


Catalunya hagi registrat un augment de l’atur de 109.487 persones el 2020 (+28,2%), fins a 497.611 persones. La taxa d’atur femení va créixer quatre punts respecte de 2019 (fins al 15%), i continua per sobre del masculí (12,9%).
Per posar un exemple, a inicis del 2021, encara 260.879 persones treballadores continuaven afectades per les conseqüències de la pandèmia en el mercat de treball a Catalunya, i la xifra de llocs de treball perduts en termes d’afiliació a la Seguretat Social des de febrer de 2020 ha estat de 81.831 persones a data de març de 2021.


Però també un 2020 on encara la bretxa salarial entre homes i dones és molt alta, les dones catalanes cobren com a mitjana un 22,2 % menys que els homes. Les conseqüències econòmiques fruit de la pandèmia afecten més les dones que els homes en el mercat de treball, on tradicionalment les dones presenten taxes d’activitat i d’ocupació menors, pateixen pitjor qualitat de l’ocupació amb més temporalitat i parcialitat; i es veuen afectades tant per un atur més alt com de llarga durada.

Sense oblidar altres dades socials, com la temporalitat de l’ocupació, que manifesten que els contractes fets el 2020, 1.928.301 (86,1%) han estat temporals, i 311.312 (13,9%) solament indefinits, i que aquesta temporalitat afecta molt més a joves i a dones. Aquest ball de xifres, no és altra cosa que la demostració del deteriorament social a causa de la pandèmia, que encara ha agreujat més les diferències socials, i el manteniment de l’estat del benestar a casa nostra.

Naturalment, aquesta bretxa social no afecta a tothom per igual, sinó com sempre als col·lectius i territoris més vulnerables. Per això, reivindiquem tots els drets socials i laborals, i els reivindiquem als nostres barris, i places, a les nostres àrees metropolitanes, que és on més es pateixen les conseqüències de les desigualtats, la precarietat laboral i social.
 
La reivindicació per un país molt més social i igualitari, l’hem de fer des de la suma de tots els agents socials implicats, amb el treball conjunt de les entitats socials, del món sindicalista i del teixit productiu, i la conscienciació col·lectiva de la nostra ciutadania. Per això, conscients i coneixedors d’on són aquestes grans diferències socials, als nostres barris de moltes ciutats, sortirem a les places, per reivindicar tots aquests drets laborals que ens aportaran a un país social de ple dret.

Lluitarem per tot allò que realment els importa a la nostra ciutadania per tenir un dia a dia millor; per això des de Súmate volem la millora de les pensions, en especial les més baixes; volem habitatges dignes per a tothom, en barris dignes; volem un sistema sanitari públic, i d’accés per a tothom; volem un salari mínim digne que s’apropi als 1.500 euros, per garantir una vida familiar digna; i volem una escola pública gratuïta i catalana. Només així aconseguirem una societat cohesionada.

Som conscients que tenim molta feina a fer, però no podem esperar més per aconseguir una república social com cal, i per això, necessitem un Govern ja, ferm i fort, i una ciutadania compromesa i valenta. I uns barris, àrees metropolitanes, pobles vius, dinàmics i actius. Per tot això, treballarem de valents, però sobretot, per aconseguir un país més just. L’1 de maig, “súmate” per aconseguir un país social.

 

Manuel Bueno
(Sant Celoni, 1976) Jurista, llicenciat en Dret i Geografia per la UAB, especialista en dret administratiu, curs de doctorat en seguretat pública, postgraduat en lideratge polític i polítiques socials. Professor de l'Escola de Prevenció i Seguretat Integral de la UAB, ha estat professor de dret de la UAB. Treballa al Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya. President de Súmate.
 
30/04/2021

L’1 de maig, «Súmate» per aconseguir un país social

17/02/2021

La fermesa i la claredat de l'estratègia s'imposa: ERC, l'independentisme pragmàtic, social i d'esquerres

06/11/2019

10-N hem de ser més forts que mai, desemmascarem a Pedro Sánchez!

02/05/2019

Gràcies per la vostra confiança, Sant Celoni, Catalunya

25/03/2019

Vull que els nostres alcaldes/ses siguin republicans

13/12/2018

Els Barris, espais de cohesió i de grandesa social

12/11/2018

Seny, serenor i fermesa: crònica des de Lledoners

06/09/2018

Manifest de Socialistes per la República

04/06/2018

Carta oberta de la junta directiva de Súmate al President Pedro Sánchez

24/03/2018

La desraó de la justícia espanyola

Participació