Hitler amb gorra

«En Trump no és un boig, no. És un energumen que cristal·litza tota una manera de veure el món»

per Xus (Jesús Pacheco i Julià) , 9 de gener de 2021 a les 16:15 |
Els polítics i els bolquers s’han de canviar sovint.
Tots dos per la mateixa raó. (GEORGE BERNARD SHAW)

             
 Benvolguts padawan, el meu Cap em fa tornar de la Terra Doble cuita corrent perquè em diu que la democràcia del vostre planeta està en perill (!?). I què vol que faci jo? Escriure articles que poca gent llegeix?


A cap de vosaltres se us escapa tot allò que ha passat als EUA aquesta setmana amb els educats i savis assaltants de l’ínclit Donald Trump. Doncs bé, si primerament en Trump els recolzava, avui (8 de gener) se’n desentén.

És una jugada hàbil. En Trump no és un boig, no. És un energumen que cristal·litza tota una manera de veure el món: la del (redneck) supremacista blanc i ultranacionalista que vol anar en contra del sistema i de l’establishment muntat.


En la molt interessant La contra de La Vanguardia Española del dia 7 de gener, Mikel Reparaz, corresponsal basc d’ETB a Nova York, diu contestant  Lluís Amiguet:
Ll. Amiguet:
-Biden és progrés o retorn?
M. Reparaz:
-No és tan senzill com ho veuen des d’Europa amb el “Trump dolent i Biden bo”. En realitat, Biden és establishment i el poder dels de sempre, i Trump es beneficia d’una desigualtat molt real i dels evidents errors del sistema.
I acaba dient:
M. Reparaz.
- Deu milions de nord-americans han votat per primer cop i han votat Trump, que és la força central republicana. No ha guanyat, però tampoc no és un perdedor.

La resposta té el seu què: no oblideu mai el nombre dels votants de Trump (74 milions) contra els de Biden (81 milions). Vol dir alguna cosa, no?

Padawan, no us recorda res, això? És molt més que evident: el Putsch de Munic del 1923: Adolf Hitler, intentant emular la marxa que va fer Mussolini sobre Roma, volia prendre el poder per la força contra la República de Weimar i va perdre la partida.

Després, tancat a la presó de Landsberg i d’una manera molt intel·ligent (que sigui un energumen no vol dir que no sigui intel·ligent), va veure que l’única manera d’aconseguir el poder era mitjançant els vots i no la manu militari. Per això, va  liquidar les marrons  SA (dolentes, populars i militars) a canvi de les negres SS (pitjors, aristocràtiques i d’orde medieval). I a base de mítings i discursos va aconseguir el poder democràtic. La resta ja la coneixeu.

Estem parlant d’èpoques diferents, per descomptat: 1923 versus 2021. Gairebé cent anys, on la tècnica ha evolucionat moltíssim, però les persones no.

Però el millor de tot és que quan Hitler va fer el pustch era jove (34 anys) i, en canvi, Trump ja és vell (74 anys) i l’estricta, tenebrosa i justa Mrs. Death no perdona ningú, per sort.

Així l’aire serà més pur.
 
PS1
La millor de les preguntes que el perspicaç Lluís Amiguet fa és aquesta:
-El sistema europeu serveix el funcionari i el polític; Amèrica, el consumidor, i Àsia, el fabricant?
No cal afegir res més.

PS2
Últimament, es parla molt del feixisme de corbata. És cert, existeix a Europa. Però als EUA és de gorra de beisbol, of course. En alguna cosa havien de ser diferents.

PS3
Ficcionari com soc, em pregunto què hagués passat si els assaltants haguessin estat negres (nigro, black o afroamericans). L’educada policia hauria estat tan dolça?
I si ho haguessin fet els nostrats CDR?
 

 

Xus (Jesús Pacheco i Julià)
Xus
(Jesús Pacheco Julià).
 
Nascut a Gualba el 1964.
Llicenciat en Filologia Castellana (1988) i Filologia Catalana (1989)
Constructor especialitzat en restauració i reformes.
Guanyador de diversos premis literaris, ha publicat els llibres de contes Tots els àngels del món (1996) i Anomeneu-lo amor (1998), el llibre de microrelats Ficcionaris (2001) i el llibre de poesia L’ordre del foc (2016). Entre el gener i el desembre de 2012 va publicar l’ingent bloc cultural Elogi de l’escorpí.
Durant molts anys, va ser conductor de tertúlies literàries i cinèfiles per a diverses entitats i associacions.
Acaba de sortir al mercat la seva premiada novel·la-puzle El Danubi també passa per Praga.
 
17/01/2021

Bona Gent

09/01/2021

Hitler amb gorra

28/12/2020

Article número 69: Un conte de Nadal

21/12/2020

Virus + Corona. Corona + Virus.

13/12/2020

Paràbola dels 100 euros

07/12/2020

Avantatges del món digital

29/11/2020

366 Déus

21/11/2020

Història fragmentària de la infàmia

15/11/2020

Quan em tallen el cabell

08/11/2020

Sharknado i altres tipus d'oci

Participació