Coriolanus desfermat

«Si sou independentistes i voleu plantar cara a l'estat (confrontació intel·ligent??) només hi ha una sola via: unitat, com demana l’ANC. I aquí ho deixo: la resta és pentinar el gat.»

per Xus (Jesús Pacheco i Julià) , 28 de setembre de 2020 a les 00:00 |
DES DE LA TERRA DOBLE – XUS
 

No hi ha cosa que faci més mal a una nació
com que la gent astuta passi per intel·ligent. 

FRANCIS BACON
 

 
Benvolguts padawan, ja soc aquí. Ich bin ein Berliner.

He tornat a la vostra Terra, com aquell que torna de la muntanya amb els pulmons ben plens  d’aire net. I em trobo que teniu muntat un considerable sidral: un coronavirus intel·ligent i discriminador, la gent en mode pessimista-apàtic,  l’economia malmesa, una monarquia que trontolla, un govern d’allà que només posa barreres a les llibertats individuals i un d’aquí que encara en posa més, de falques i topalls.

Avui us parlaré de Coriolanus. És una tragèdia de Shakespeare (si no la voleu llegir, podeu mirar la interessant pel·lícula del mateix nom, dirigida per Ralph Fiennes el 2011). Continuem: Caius Martius Coriolanus és un temut  general romà que vol ser cònsol i que, per diverses raons llargues d’explicar, és desterrat de Roma. I no té cap altra ocurrència que aliar-se amb el seu pitjor enemic Tullus Aufidius, cap del poble volsc, per assaltar la ciutat. La ira de Coriolanus és tan desmesurada que ningú no el pot aturar, excepte la seva mare Volumnia, quan tot ja està  perdut i Roma arrasada. Evidentment, el seu enemic jurat Tullus aprofita l’ocasió per defenestrar Coriolanus. I el mata, of course.

La idea de la tragèdia és senzilla: aliar-se amb l'enemic i anar en contra dels teus mai no és la millor opció ni tampoc la més intel·ligent.

Em fa la ingrata impressió que aquí, en el vostre maiprobenvolgut país, passa força el mateix. No cal ser  sociòleg per veure que el moviment independentista no farà pas res si es continua així: el patetisme de veure com els del PDECAT  es barallen  amb els de JXCat, fins i tot en els tribunals; els Comuns discutint-se amb el personal de la CUP com si fos una olla de grills i els d'ERC fent la viu-viu amb el govern de l’estat i discutint-se també amb tots els altres.

A l’altre costat, ja sabeu quins  partits hi ha i s’estan fent un tip de riure, a Madrid i aquí.

El problema que descric no el dic només jo, per descomptat: moltíssima gent que conec també el va comentant de forma desencantada i decebuda. A part, tota la classe política sencera està completament desacreditada. Només volen fer prevaldre els seus interessos partidistes i pecuniaris.

Si sou independentistes i voleu plantar cara a l'estat (confrontació intel·ligent??) només hi ha una sola via: unitat, com demana l’ANC. I aquí ho deixo: la resta és pentinar el gat.

I si no ho sou, d’indepes, no heu de fer res: només heu de contemplar els partits com es barallen. I aquí ho deixo: ho teniu molt fàcil,  la resta és gratar-se el melic.

Per la meva banda, estic pensant seriosament en tornar a la Terra Doble un altre cop: allí no hi ha colèrics ni estúpids generals romans.
 

 

Xus (Jesús Pacheco i Julià)
Xus
(Jesús Pacheco Julià).
 
Nascut a Gualba el 1964.
Llicenciat en Filologia Castellana (1988) i Filologia Catalana (1989)
Constructor especialitzat en restauració i reformes.
Guanyador de diversos premis literaris, ha publicat els llibres de contes Tots els àngels del món (1996) i Anomeneu-lo amor (1998), el llibre de microrelats Ficcionaris (2001) i el llibre de poesia L’ordre del foc (2016). Entre el gener i el desembre de 2012 va publicar l’ingent bloc cultural Elogi de l’escorpí.
Durant molts anys, va ser conductor de tertúlies literàries i cinèfiles per a diverses entitats i associacions.
Acaba de sortir al mercat la seva premiada novel·la-puzle El Danubi també passa per Praga.
 
18/10/2020

Benvinguts al món plasma

13/10/2020

República Hel·lènica i altres nacions

28/09/2020

Coriolanus desfermat

04/05/2020

Missatge en una ampolla

01/05/2020

Només sé que no sé res

25/04/2020

Maneres d'amanir un tomàquet

17/04/2020

Breu tractat per marcar millor la població

10/04/2020

Meta-Carpe Diem

02/04/2020

Entre 30 i 80 anys

28/03/2020

La Resistència

Participació