Notflix

«No lluito més. Et deixo | el sepulcre vastíssim | que fou terra dels pares, | somni, sentit. Em moro, | perquè no sé com viure. | SALVADOR ESPRIU, Cementiri de Sinera»

per Jesús Pacheco Julià, 10 de juny de 2019 a les 08:17 |
Benvolguts padawans:

La meva generació ha estat una generació formada en els valors cristians. Sí. I d'alguns, no en renegaré mai. Soc dels que encara baixen de la vorera per deixar passar a una persona més gran que jo o que cedeix el lloc a una prenyada en el tren. Un altre tema és allò que jo, particularment, pensi sobre Déu.


Podríem dir que soc un humanista, encara. Soc d'una generació (la del baby boom) que valora moltíssim els llibres i les pel·lícules. I  també l'art, la fotografia i la música.

La nostra generació era la que seguia els tebeos (comics) de la Patrulla X (X-Men) i de La Masa (Hulk), la d’Spiderman i del Dr. Extraño, la de Mortadelo i Tintín. I també la de la Guerra de las Galaxias (Star Wars,) en aquelles tardes de cinema de diumenge: dues pel·lícules en aquella sala enorme i fosca pel caríssim preu de 50 pessetes! (0,30 euros). I sense crispetes, of course.

Per altra banda, no m'he tancat mai als avenços tecnològics. Però ja tinc una edat que alguns temes, per dir-ho d'una manera prou delicada, em rellisquen.

He vist milers de pel·lícules i he llegit molts i molts llibres. Algunes/alguns realment estranyes/estranys. Els qui em coneixen una mica, ja ho saben. Tampoc no m'agrada l’esport televisat; què hi farem!


He intentat aplicar en la meva vida el lema dels benedictins d'una manera laica: ora et labora. Més o menys ho he aconseguit. Però, ai-làs!, tot canvia i ara han arribat Netflix, HBO i Amazon Video, entre d'altres.

I què vull dir amb això? Senzill: una persona "normal" (encara no sé ben bé què vol dir) és incapaç d'assumir tota la informació -per dir-ho així- que ens ofereixen aquestes plataformes (ni tampoc la que hi ha en tot l'oceà d'internet).

El millor de tot és que tenen productes realment bons: Game of Thrones, American Gods, Stranger Things, True Detective, Narcos, Black Mirror, etc. Però d'altres són directament shit: mal escrits i pitjor executats.

Per això, la meva Pregunta del Milió és aquesta: ho fan  perquè la gent es quedi a casa i no surti al carrer? Sí, segur que sí. Els demiürgs-líders mundials que mouen els fils de les nostres vides també pensen i treballen, no ho oblideu. És fàcil de copsar: anys 60-doors, anys 90-windows i any 2019-bunker.

I què podem fer contra això?:
  1. Rebel·lar-nos i eliminar els demiürgs.
  2. No mirar aquests subproductes que omplen fútilment la nostra vida.
  3. Revisar The Clockwork Orange (1971) de Kubrick i entendre d’una manera clarivident el missatge final.
  4. Veure Sharknado i les 5 seqüeles (2013-2018) i riure com una bèstia. La primera és tan dolenta i divertida que ja es considera una obra de culte.
  5.  Sumar totes les anteriors premisses i plantejar-te: vull lluitar o vull estar tranquil?
Últimament tinc el cor delicat. Per això, miro i aplaudeixo Border (Suècia-2018, director: Ali Abassi). Un enorme, grotesc i líric cant a la diferència ben entesa. I no la de fireta o la snob, que són les que estan de moda.
 
P.S.
Per cert, us puc passar títols de pel·lícules i/o llibres que no formen part del mainstream. Només per dur la contrària.
Si voleu, em podeu enviar un mail a:
pobrepadawan@bigbrothermail.biz
i us contestaré quan pugui, o vulgui. Mercès.
 

 

Jesús Pacheco Julià
Paleta  i escriptor.
Nascut a Gualba el 1964. Viu a Sant Celoni. Jugador d'escacs.
Llicenciat en Filologia Castellana (1988). Llicenciat en Filologia Catalana (1989).
Dos cursos de Doctorat (1991-1992).
4 llibres publicats i guanyador d'uns quants premis literaris.
Paleta de tota la vida, amb una empresa pròpia que va continuar la del seu pare.

 
 
17/06/2019

ANTZ

10/06/2019

Notflix

04/06/2019

F. Nietzsche i Verónica R.

27/05/2019

Posi un pres polític a casa seva

20/05/2019

Sheldon Cooper i altres candidats

13/05/2019

De vegades escolto veus

05/05/2019

No som tan importants

07/04/2019

La nostra partida d'escacs

27/02/2019

Imperceptibles moviments demogràfics després de 1492

20/02/2019

Una paràbola de la terra doble

Participació