F. Nietzsche i Verónica R.

«Què ens està passant? El virus letal i estúpid de la humanitat s’està escampant arreu del nostre planeta? »

per Jesús Pacheco Julià, 4 de juny de 2019 a les 08:23 |
Molta gent no sap qui és en Friedrich Nietzsche. No passa res: si no sabeu qui és el podeu buscar per la xarxa, si voleu. I si no voleu, doncs no. Us en faré cinc cèntims, però.

Friedrich Nietzsche (1844-1900) va ser un poeta, músic, gran filòleg i enigmàtic filòsof que va certificar la mort de Déu, gràcies a l’avanç de la  ciència d’aquell moment.


Una de les seves tesis més conegudes i controvertides va ser la del Übermensch, aquí mal traduïda per "superhome" (en realitat vol dir "l’home que transcendeix"), que va ser tergiversada pels nazis.

L’altra tesi controvertida (i més obscura) va ser la de "l’etern retorn de l’idèntic" que, per a mi, és molt més interessant.

Ara us heu d’imaginar que teniu el poder de gravar completament tota la vostra vida: des del vostre naixement fins la vostra mort. El punt de vista és molt important: no us gravareu des del propi POV (point of view), sinó a distància. És a dir, us podreu contemplar sempre. Tot allò que feu. Allò que penseu no, per suposat. Hi ha una dita llatina que diu que només es coneixen les persones pels seus fets. Personalment, en discrepo. Hi ha molts pensaments interessants que no arriben mai a bon port i que l’altra gent no coneix, que no es realitzaran mai però que justifiquen algunes conductes humanes d’una manera molt subtil. Com per exemple, alguns dimonis interiors que tenim.

Us podreu veure des de lluny mentre us feu el primer petó, com feu una mala jugada a un amic/amiga, com engendreu, com pariu, com dormiu, com se us moren els pares o com algun amic proper té un accident de trànsit. Ho veureu tot. Ho tornareu a repetir tot, perquè tot estarà gravat: quan aneu al lavabo, quan dieu mentides, quan us emborratxeu, quan treballeu, quan voteu, quan us dutxeu i us toqueu (només una mica) o quan sortiu a passejar amb el gos. I sereu el centre de la vostra vida. Com sempre.


Per això Nietzsche tenia raó: sereu l’eterna repetició de l’idèntic. Quin cansament! Durant el segle XIX no es podia fer, però ara sí. Y es que la Ciencia avanza que es una barbaridad.

Per altra banda, la Verónica R. s’ha suïcidat. Perquè va gravar la seva vida. I el seu ex-partenaire (que ja s’ha entregat a la policia) va difondre el vídeo, presumptament. La dona, que treballava a l’empresa Iveco, no ha pogut suportar la pressió malalt-issa dels altres i s’ha llevat la vida. Una llàstima, la veritat.

Però també us ho heu de mirar des d’una perspectiva "brechtiana", és a dir, des de lluny i molt fredament. Valia la pena aquest suïcidi? No, segur que no.  La regidora Olvido Hormigos (que va fer el mateix, si fa no fa) va dir que no havia fet res malament i ho va capgirar tot. Chapeau !

Per altra banda, què ens està passant? El virus letal i estúpid de la humanitat s’està escampant arreu del nostre planeta? Molta gent diu que el poble és savi, però que la gent és estúpida.

I també un gran científic actual diu que prefereix la intel·ligència artificial a l’estupidesa humana. De debò? Ho torno a repetir: què ens està passant?

Nietzsche també ens diu que portem 2019 anys d’història equivocada. La pregunta correcta és: com ho sabia, si només va viure fins al 1900 ?
 

 

Jesús Pacheco Julià
Paleta  i escriptor.
Nascut a Gualba el 1964. Viu a Sant Celoni. Jugador d'escacs.
Llicenciat en Filologia Castellana (1988). Llicenciat en Filologia Catalana (1989).
Dos cursos de Doctorat (1991-1992).
4 llibres publicats i guanyador d'uns quants premis literaris.
Paleta de tota la vida, amb una empresa pròpia que va continuar la del seu pare.

 
 
17/06/2019

ANTZ

10/06/2019

Notflix

04/06/2019

F. Nietzsche i Verónica R.

27/05/2019

Posi un pres polític a casa seva

20/05/2019

Sheldon Cooper i altres candidats

13/05/2019

De vegades escolto veus

05/05/2019

No som tan importants

07/04/2019

La nostra partida d'escacs

27/02/2019

Imperceptibles moviments demogràfics després de 1492

20/02/2019

Una paràbola de la terra doble

Participació