Manifest de Socialistes per la República

«Som socialistes, volem treballar per la República Catalana»

per Josep Manuel Bueno , 6 de setembre de 2018 a les 11:42 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de setembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ens apleguem en un espai de reflexió, debat, generació d’idees i de propostes. Ho fem en qualitat de ciutadans lliures que compartim valors i conviccions socialistes, i que alhora compartim els valors republicans i el projecte de país amb Esquerra Republicana de Catalunya. Ho fem també per treballar al servei d’un ben determinat projecte de país, de la República en construcció que volem veure néixer ben proveïda dels atributs de dignitat, llibertat, justícia i equitat que tots i cada un dels i les ciutadanes puguin sentir com a propis.

No és una simple coincidència que aquest nou inici socialista es produeixi en moments de màxima exigència democràtica, amb els nostres líders i representants víctimes de la repressió i la violència institucional. Vivim sota el domini d’un Estat presoner de la seva història més fosca i d’una Constitució convertida en límit i imposició, una Constitució que ja fa temps ha deixat de ser el marc de llibertat i reconeixement que havíem volgut creure que podria ser quan la vam acceptar i recolzar al 1978.


Té tot el sentit, doncs, recordar que celebrem aquests dies el 40è aniversari de la fundació del Partit dels Socialistes de Catalunya, fruit de la unió de tres formacions polítiques: el Partit Socialista de Catalunya (Congrés), la Federació Socialista Catalana (PSOE) i el Partit Socialista de Catalunya (Reagrupament), esdevinguda en el Congrés de la Unitat Socialista els dies 15 i 16 de juliol del 1978.

Ens sentim especialment lligats a l’esperit i l’esperança viscuda el 22 de juny del 1976 en aquell "Míting de la Llibertat" al Palau Blaugrana quan naixia el PSC (Congrés).


Igualment, volem reivindicar el llegat de la Unió Socialista de Catalunya (USC), partit polític català fundat el 8 de juliol de 1923 en defensa d’ un socialisme transformador i del dret a l’autodeterminació del poble català, i que a partir de l’any 1931 inicià una estreta col·laboració amb Esquerra Republicana de Catalunya, partit hegemònic al Principat.

Aquest és el nostre compromís.Contribuir a l’assoliment de la llibertat i la dignitat que vol expressar el concepte de República catalana.


Fer-ho des d’una acció política lliure, individual i col·lectivament, però compromesa amb ERC, l’organització que ja és central en l’espai catalanista i que amb la nostra aportació pot acostar-se a la condició de força hegemònica progressista que el país demana per afrontar el període més crític i exigent de la nostra història recent.

Un període carregat d’expectatives per el conjunt de la societat catalana, expectatives que només podrem convertir en realitat si sabem compartir objectius i acció política amb totes les forces que treballen per la democràcia, la llibertat i la República, bé sigui des del centre dreta, bé des de les diverses i ben legítimes esquerres catalanes.

Diversitat i unitat política són vectors i conceptes ambdós indispensables per avançar en el nostre projecte d’emancipació, conjuntament amb una ciutadania que ja ha demostrat a bastament la seva determinació i el seu compromís democràtic amb la llibertat i que ara torna a ser peça clau per la confirmació de la voluntat popular que l’1 d’octubre va constituir una fita inesborrable de la nostra història.

La creació de l’espai "Socialistes per la República" vol ser, doncs, una veu activa de totes aquelles persones provinents de les tradicions socialistes i catalanistes del nostre país, un marc informal però ben real per compartir i treballar en defensa dels valors del socialisme, la llibertat nacional i el projecte republicà. Serem presents en tots els àmbits i participarem en tots els debats.

Serem eina útil per al Govern de Catalunya, per al Parlament, per als Ajuntaments de tot el país, per la societat civil i les seves entitats representatives.

Som catalans, som socialistes, som republicans!
 

 

Josep Manuel Bueno
(Sant Celoni, 1976) Jurista, llicenciat en Dret i Geografia per la UAB, especialista en dret administratiu, curs de doctorat en seguretat pública, postgraduat en lideratge polític i polítiques socials. Professor de l'Escola de Prevenció i Seguretat Integral de la UAB, ha estat professor de dret de la UAB. Treballa al Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya. Vice-president de Súmate.
 
06/11/2019

10-N hem de ser més forts que mai, desemmascarem a Pedro Sánchez!

02/05/2019

Gràcies per la vostra confiança, Sant Celoni, Catalunya

25/03/2019

Vull que els nostres alcaldes/ses siguin republicans

13/12/2018

Els Barris, espais de cohesió i de grandesa social

12/11/2018

Seny, serenor i fermesa: crònica des de Lledoners

06/09/2018

Manifest de Socialistes per la República

04/06/2018

Carta oberta de la junta directiva de Súmate al President Pedro Sánchez

24/03/2018

La desraó de la justícia espanyola

01/03/2018

Democràcia versus vassallatge

19/01/2018

Als tres tombs va la vençuda

Participació