Filles, germanes, amigues... no aneu als Sanfermines!

«Cal una resposta contundent davant el decret de l’Audiència de Navarra de llibertat provisional per a "la Manada"»

per Teresa Sagrera , 21 de juny de 2018 a les 20:54 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de juny de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Dilluns passat, 18 de juny de 2018, al Palau de Justícia de Pamplona va tenir lloc la vista en què els advocats dels cinc membres de "la Manada" demanaven la seva posada en llibertat.  Mentre estic acabant de repassar aquest article, m'assabento que s'acaba de fer pública la resolució dels tres magistrats de la Secció Segona de l'Audiència Provincial, els mateixos que van emetre la sentència d’abús sexual en comptes de violació, condemnant als acusats només a nou anys mentre que la fiscalia en reclamava més de vint-i-dos.  Volia creure que no els concedirien la llibertat provisional, però amb la justícia que tenim, tot és possible, i més, tenint en compte que un dels tres magistrats del tribunal, durant el judici, ja va emetre un vot particular considerant que els processats no eren culpables.

L'Audiència de Navarra ha decretat llibertat provisional per a la "Manada" amb una ridícula fiança de 6.000 euros. Estic absolutament consternada. No podem continuar fent com si res. Si les dones ens plantem, es para tot. Cal que ens ho comencem a creure i que actuem totes juntes com a col·lectiu, defensant-nos davant de les desigualtats, les agressions i la violència.


Volem poder sortir de dia i de nit, soles o acompanyades, grans o joves; poder vestir com ens doni la gana sense ser jutjades; poder anar de festa i descontrolar-nos sense molestar a ningú; decidir amb qui volem estar i amb qui volem compartir la nostra sexualitat; i volem que d'una vegada per totes quedi clar, que no, sempre vol dir no.

Per això, us demano que aquest any no aneu als Sanfermines! Feu córrer la veu i que cap noia, ni cap dona, hi vagi. Digue-ho al carrer, a les vostres amigues, germanes i filles, i escampeu-ho per totes les xarxes socials #nowomaninsanfermines. Aquesta sí que seria una resposta clara i efectiva. Ja n’estem fartes!

No podem continuar com si res, fent veure que ja no recordem el terrible cas de "la Manada" del 2016 i la sentència d'aquest any, encara més terrible. La força la tenim nosaltres, totes juntes com una mata de jonc.

Si us plau, no aneu als Sanfermines, no per covardia, al contrari, per valentia, per fer sentir la nostra veu. No hi ha res més eixordador que el silenci.


Penseu que podríeu haver estat vosaltres, que podríeu haver anat de festa tan contentes i haver tingut la desgràcia de creuar-vos amb cinc degenerats, que us haguessin violat i us haguessin deixat llençades després de fer amb vosaltres tot el que els hagués vingut de gust, a més d’haver-ho gravat amb el mòbil.

I que després de tota la humiliació i dolor que significa haver hagut de suportar unes vexacions d'aquest nivell, us haguéssiu d'enfrontar a un judici on les gravacions han estat examinades impúdicament i exposades als comentaris crítics de tothom. Imagineu com us resultaria de difícil intentar reconstruir la vida, ajudades per familiars i amics. I penseu que tot el que haguéssiu fet posteriorment per intentar superar aquest trauma, que de ben segur us marcaria de per vida, fos utilitzat també en el judici en contra vostra.

Estem a molt pocs dies de la festa d'aquest any i jo us demano que en senyal de protesta no hi aneu. No n'hi ha prou amb fer una manifestació massiva, o amb haver inundat la xarxa condemnat aquest fet i totes les agressions sexuals. Cal que ens plantem, diguem prou i que tothom s’adoni que ja n’estem tipes d’aquest color, perquè si continuem perpetuant aquest model de societat nosaltres també en serem còmplices.

NO ANEU ALS SANFERMINES, si voleu que les dones puguin anar de festa lliurement com qualsevol home i ser respectades. Potser així, aquest sistema masclista i autoritari començarà a canviar. I potser algun dia, aconseguirem que qualsevol acte sexual no consentit sigui considerat una violació, com ha quedat legislat a Suècia des del passat més de maig.

Per si amb tot això encara no us he convençut, penseu que aquests pròxims Sanfermines farà dos anys dels fets de "la Manada" i que possiblement "ells" ja seran al carrer, o sigui que segons com, aquest any ja hi podran tornar. I si no són ells, algú altre, perquè a Espanya surt molt barat violar a les dones.
 

 

Teresa Sagrera
Treballo de mestra del meu poble, Sant Pere de Vilamajor;  sóc membre del Centre d’Estudis del nostre municipi, on he publicat un llibre i diversos articles; l’any 2012 vaig quedar finalista del Premi Nèstor Luján de novel·la històrica amb Confidències d’una reina;  a l’abril del 2014 vaig publicar el conte Com un xàfec d’estiu a la revista Vallesos;  he adaptat una part de la meva novel·la, juntament amb en Jaume Baucis, pel teatre de la festa medieval Vilamagore… I continuo escrivint i llegint, tant com puc, perquè són dues de les meves grans passions.
facebook.com/teresa.sagrerabassa
@SagreraT

 
21/02/2019

Perseguir un somni

25/01/2019

Ara per ara, ni oblit, ni perdó

25/12/2018

Àvies, mares, germanes, filles… siguem una sola i canviem el món

28/11/2018

Sigues feliç,

26/10/2018

La festa medieval del Vilamagore compleix 25 anys

20/09/2018

Es pot defensar la prostitució i ser feminista

23/08/2018

Tenim el deure i l'obligació moral de fer que el seu sacrifici no hagi estat en va

26/07/2018

I continuen bramant «A por ellos»

21/06/2018

Filles, germanes, amigues... no aneu als Sanfermines!

24/05/2018

No, Ana, no em puc tornar a enamorar del meu maltractador

Participació