Més de 50 famílies d'Arbúcies reben el document que anul·la els judicis polítics contra el franquisme

118 arbuciencs van ser jutjats entre els anys 1939 i 1978

Familiars de persones injustament jutjades pel franquisme
Familiars de persones injustament jutjades pel franquisme | AJA
Redacció
20 de novembre del 2017
La Llar de Jubilats d'Arbúcies ha acollit l'acte de lliurament dels certificats de nul·litat dels judicis polítics contra el franquisme seguint els propòsits de la Llei 11/2017 del 4 de juliol, de reparació jurídica de les víctimes del franquisme per tal de restituir públicament la dignitat dels encausats i llurs familiars. L'acte ha estat copresidit per Xavier Bernadí, director general d'entitats jurídiques del Govern català, Montserrat Palau, que va ser diputada ponent de la Llei i Pep Cruanyes, portaveu de la Comissió de la dignitat.

A Arbúcies hi ha 118 represaliats del franquisme, però han estat més de mig centenar de famílies les que han omplert el pati de butaques del teatre Daniel Martí de la Llar de Jubilats i s'ha habilitat una sala adjunta amb una pantalla perquè els assistents el poguessin seguir. 

El Departament de Justícia expedeix aquest document, signat pel conseller de Justícia, Carles Mundó, que fa constar la nul·litat de ple dret dels judicis o consells de guerra dictats per causes polítiques a Catalunya per la dictadura franquista entre els anys 1938 i 1978. El certificat s'entrega acompanyat d'una carta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, on subratlla que el document "restableix l'honor, la dignitat i la memòria" d'una víctima "injustament processada pels tribunals franquistes".
Abans de l'acte, al cementiri d'Arbúcies, s'ha fet una frena floral davant del memorial dels afusellats i del monòlit dedicat a totes  les víctimes de la guerra.

Els actes han estat organitzats per la Taula de Forces Polítiques i Socials d'Arbúcies i la Comissió de la dignitat, i ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Arbúcies i de l'Associació de Jubilats i Pensionistes.
 
66.590 persones amb dret al document de nul·litat

A Catalunya hi ha 66.590 persones contra les quals es va instruir un procediment judicial militar per causes polítiques durant la dictadura de Franco. Va ser una repressió per motius ideològics que va afectar homes i dones de totes les edats i condicions socials. Els tribunals que instruïen aquestes causes van actuar a Catalunya a partir de l'abril de 1938 i fins al desembre de 1978.
 
 
Arxivat a