boscos

El Montseny, laboratori natural per investigar els efectes del bosc a la salut

Un projecte pioner preveu entendre els mecanismes químics i fisiològics pels quals el bosc pot tenir un paper directe en la salut humana

per Redacció , 15 de novembre de 2017 a les 17:15 |
D'esquerra a dreta: Jordi Vayreda, Àngel Font i Martí Boada | @FundlacaixaCAT
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de novembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El projecte pioner Boscos sans per a una societat saludable tindrà al Parc Natural del Montseny - Reserva de la Biosfera com un laboratori natural per investigar els efectes del bosc a la salut. La diversitat que representen els seus alzinars, sureres, pins i faigs s'han escollit per prendre mostres d'aire per analitzar-ne les substàncies químiques que emeten les plantes en cada bosc, i després es comprovarà si la maduresa, la composició d'espècies o altres característiques del bosc fan variar les concentracions d'aquestes substàncies. En una fase posterior del projecte, la investigació es focalitzarà a determinar com aquestes substàncies químiques s'incorporen i es metabolitzen en el cos humà després d'un passeig pel bosc.

L'interès per aquests temes ha derivat avui en dia en una oferta d'activitats dirigides en espais naturals, com els banys de bosc, dels quals ningú ara com ara encara no n'ha demostrat experimentalment els efectes. Aquest projecte serà el primer a intentar-ho. El que pretén l'estudi és entendre els mecanismes químics i fisiològics pels quals el bosc pot tenir un paper directe en la salut humana. "No centrem l'atenció en el bosc com un lloc on anar en cas de patir una malaltia indica Albert Bach, investigador de l'ICTA-UAB, sinó que mirarem d'esbrinar de manera experimental el que li passa a qualsevol persona quan entra en contacte amb alguns dels compostos orgànics volàtils més comuns que emeten les plantes presents en els nostres boscos", aclareix.


El projecte s'ha presentat aquest dimarts al Palau Macaya de  Barcelona per Àngel Font, director corporatiu de Recerca i Estratègia de la Fundació Bancària ”la Caixa”; Martí Boada, professor i investigador de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), i Jordi Vayreda, investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). Un estudi d'investigació que analitzarà no només el paper que tenen els boscos com a potencial font de salut per a les persones, sinó també com l’estat de salut de les masses forestals pot tenir efectes en la salut humana.

El CREAF estudiarà quin estat de salut tenen els boscos actualment i com canviarà en un futur més càlid i àrid com el que es preveu. Per fer-ho, disposarà d'una plataforma de ciència ciutadana anomenada Alerta Forestal. Així, es crearà una xarxa de vigilants dels boscos que avisaran, enviant fotografies amb els mòbils, si veuen cap bosc afectat per processionària, sequera, vent o neu, una informació imprescindible per obtenir dades en temps real i de gran detall. El projecte també buscarà la participació dels usuaris de drons.


 

 

Participació