Alumnes de l'Institut Baix Montseny recorden celonins que van patir als camps nazis

Les Jornades també inclouen conferències, xerrades, la presentació d'un llibre i un documental

Joan Bové, voluntari a Terol
Joan Bové, voluntari a Terol | Arxiu Ajuntament Sant Celoni
Redacció
09 de novembre del 2017
Actualitzat a les 16:38h

Dins de les V Jornades de la Memòria Històrica d'enguany, els alumnes de l'Institut Baix Montseny que van viatjar a Mauthausen el passat mes de maig, han preparat un acte en memòria dels celonins que van patir als camps nazis, amb la col·laboració del grup de violins de l'Escola Municipal de Música.

Aquest memorial, que es vol repetir cada any, es farà el diumenge 12 de novembre a les 11 del matí al Cementiri Municipal, davant la placa en record de les persones que van morir o patir a causa de la Guerra Civil. Enguany els nois i noies ens conviden a recordar la història d'un celoní que va patir la deportació: Jaume Pujolàs Colobrans.

Des de fa 6 anys, un grup d'alumnes de l'Institut Baix Montseny, viatja amb l'associació Amical de Mauthausen al camp de concentració per participar en els actes de commemoració de l'alliberament del camp de Mauthausen, al costat de delegacions de tots els països i col·lectius de víctimes. L'objectiu del viatge és que la greu situació que es va viure no caigui en l'oblit i que l'alumnat prengui consciència dels valors democràtics. En tornar, amb l'experiència que han viscut de primera mà, els alumnes fan una tasca de sensibilització explicant les seves vivències a tots els alumnes de 4t d'ESO de els escoles del poble. El viatge a Mauthausen compta amb el suport de l'Ajuntament.

Altres activitats

Les V Jornades de la Memòria Històrica que se celebren a Sant Celoni tindran lloc els dies 10, 12, 16 i 17 de novembre i també inclourà les conferències L'experiència de "Trinxeres", a càrrec d'Eloi Vila i Marc Juan (10 de novembre), la presentació del llibre: Els de pic i pala. Diari i memòries d'un biberó durant la Guerra Civil, de Salvador Gomis i Montfort. A càrrec de Salvador Domènech i Domènech, editor del llibre, i de Maria Teresa Gomis Sobrepera, filla de l'autor (16 de novembre) i la conferència: Mobilització dels celonins en la Guerra Civil i morts al front, a càrrec de Josep M. Abril, historiador, Testimoniatges: La recerca de Josep Blanché, l'oncle que va morir al front, i el Programa d'Identificació Genètica de Desapareguts de la Generalitat, a càrrec de M. Dolors Blanché, i L'impacte de la guerra al poble per a un nen de 12 anys, a càrrec de Salvador Bordoy; i la projecció: Testimonis de la reraguarda, Sant Celoni 1936-1939, un documental realitzat per Xavier Alfaras amb les aportacions de diferents persones que van viure la guerra al poble (17 de novembre).

Arxivat a