El 4 i 5 de novembre se celebra el Vilamagore Medieval 2017

Una festa amb història que es renova

Nova edició del Vilamagore Medieval
Nova edició del Vilamagore Medieval | VM
Redacció
02 de novembre del 2017
Actualitzat a les 17:27h
La festa medieval de Sant Pere de Vilamajor arriba a la 24a edició amb més força i embranzida que mai. Com a novetat s'ha traslladat a la tardor i s'ha fet una aposta decidida, per part de l'Associació i de l'Ajuntament, per renovar-la i fer-la créixer sota la direcció artística de l'Isaac Morera.

Durant el cap de setmana vinent Sant Pere de Vilamajor es traslladarà al segle XII quan en el poble hi havia un palau comtal que era l'enveja de les viles veïnes, parada obligada entre Barcelona i Girona, en el camí cap a França. Un temps en què la vila comptava amb un mercat per abastir les seves necessitats bàsiques. Entre el juny de 1156 i l'abril de 1157 més de cent persones de diferent condició social hi van fer estada: ambaixadors, mercaders, pelegrins, sarraïns, jueus, cavallers..., i els més destacats, el comte de Barcelona Ramon Berenguer IV i la seva esposa la reina Peronella. I molt probablement hi podria haver nascut el seu fill  Alfons I, primer comte-rei de la corona catalanoaragonesa, ja que la seva dida Loreto era d'aquesta vila.

Des que la nova direcció se'n va fer càrrec, ara fa quatre anys, el Vilamagore s'ha anat consolidant sense oblidar el seu passat i la seva història, reivindicant-se com una festa medieval amb un caràcter singular on el teatre sempre hi ha tingut un pes important. I enguany s'ha fet un gran esforç per trencar esquemes, sorprendre als visitants i que en puguin gaudir com mai.
 

Vilamagore Medieval


Més espectacles i més espai

La primera de les novetats és l'ampliació horària dels espectacles, que se celebraran durant tot el cap de setmana des de les 10 del matí fins aproximadament les 9 del vespre. Augmenta també el perímetre de la festa cap a espais emblemàtics del poble que fins ara no havien estat utilitzats. Creix de forma significativa el nombre de parades del mercat, i s'hi afegeixen les demostracions d'oficis i les atraccions infantils.

Hi haurà una dinamització contínua en tots els espais de la festa, amb cercaviles musicals, campaments medievals d'arquers i de guerrers, danses amb música en directe, batalles, tornejos de cavallers, personatges itinerants i teatre de carrer... Entre les innovacions, un Cau de Bruixes situat en un carreró estret i fosc, on unes bruixes molt especials ens endevinaran el futur i ens faran riure amb les seves irreverències. I un Bordell amb unes meuques que tindran al públic d'allò més distret.
 
Tots els espectacles continuaran girant al voltant de l'obra de teatre de Confidències d'una reina, que segueix essent la columna vertebral del Vilamagore Medieval. Aquest espectacle és l'adaptació de la novel·la amb el mateix títol de Teresa Sagrera, feta per l'actor Jaume Baucis i la mateixa autora. Aquest llibre va ser finalista del Premi Nèstor Luján de novel·la històrica i editat per Columna. L'obra de teatre la dirigeix el Jaume Baucis i es representarà al llarg de tot el cap de setmana, dissabte començarà i arribarà a la meitat i diumenge s'interpretaran les escenes de la meitat fins al final. Entre escena i escena un Trobador i el grup de música de l'Os Pedrer ens faran memòria del que havia passat  fins llavors.

A més, el visitant podrà submergir-se també a través del sentit del gust i l'olfacte a l'època medieval atret per l'olor de porc a l'ast, que des de bon matí anirà girant sobre el foc, o degustant el deliciós vi piment (vi medieval especiat) en alguna de les tavernes del recinte, on podrà menjar i beure mentre gaudeix dels diferents espectacles, com ara la màgia del Mag Dodó.

Sant Pere de Vilamajor fa 1000 anys

Durant tot el cap de setmana també es podrà visitar una exposició a La Mongia Punt  d'Informació sobre la història local a l'època medieval. I descobrir com era Sant Pere de Vilamajor fa 1000 anys, com era el seu castell i fins on arribaven les seves muralles.
I per acabar la festa es recupera la crema del castell, amb el castell de focs des de la torre del campanar, acompanyat del riu de foc a càrrec dels diables de Vilamajor i piromusical medieval.

Per més informació podeu consultar el programa de la festa. Una festa per deixar-se sorprendre per la força de 300 voluntaris del poble i de les seves rodalies, a més de la participació de diferents entitats teatrals, de combat, de tir amb arc, de cultura popular i de recreació històrica provinents de Castelló d’Empúries, Llinars del Vallès, Sant Celoni i Sant Antoni de Vilamajor, entre d'altres.
 

Sant Pere de Vilamajor retorna al seu passat aquest cap de setmana Foto: arxiu