Els regidors del PSC de Sant Celoni abandonen el ple sobre l'aplicació de l'article 155

La moció de rebuig a la suspensió de l'autonomia s'ha aprovat amb els 11 vots a favor del PDECat, CUP i ERC i 1 vot en contra d'ICV

Moment en què els quatre regidors socialistes abandonen el ple de Sant Celoni
Moment en què els quatre regidors socialistes abandonen el ple de Sant Celoni | Jordi Purtí
25 d'octubre del 2017
Actualitzat el 26 d'octubre a les 14:11h
Els onze vots del PDECat -avui els faltava un regidor-, CUP i ERC han estat suficients per superar el vot negatiu d'ICV i l'absència per abandonament de la sala del PSC per aprovar, en sessió extraordinària i urgent una moció de suport a les institucions catalanes i que exigeix a l'Estat espanyol que aturi l'aplicació de l'article 155 de la Constitució Espanyola i, per tant, la suspensió de l'autonomia de Catalunya.

Tal com des d'ahir i durant tot el dia d'avui han fet altres ajuntaments del Baix Montseny els representants polítics de Sant Celoni manifesten el suport al Govern de Catalunya i al Parlament per fer efectiu el mandat popular del passat 1 d'Octubre en els termes que estableix la Llei del Referèndum d'Autodeterminació i la Llei de Transitorietat Jurídica i Fundacional de la República aprovades pel Parlament de Catalunya.

Al mateix temps condemnen la violació de drets fonamentals a Catalunya a través de les mesures repressives aplicades per l'Estat espanyol contra la població i les institucions catalanes i insten el Govern espanyol i els partits que li donen suport a aturar la suspensió de l'autonomia de Catalunya que ja estan portant a terme i que volen reblar amb l'aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola.

El text, elaborat de forma conjunta per l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), reitera que l'aplicació d'aquest article mostra, un cop més, la incapacitat de diàleg de l'Estat espanyol i la seva aposta per una via repressiva que atempta contra els drets fonamentals de la ciutadania.

Els quatre regidors del PSC marxen del ple

Els quatre regidors del PSC de l'Ajuntament de Sant Celoni han decidit abandonar la sessió plenària perquè estan en desacord amb el text de la moció. No accepten que se'ls equipari amb el Partit Popular i Ciutadans en l'acord per la suspensió de l'autonomia i l'aplicació de l'article 155 de la Constitució Espanyola.  "En aquesta moció es posa en dubte els valors democràtics del nostre partit. No es pot dubtar de la trajectòria democràtica del Partit dels socialistes de Catalunya que ha demostrat durant molts anys el seu compromís amb l’autogovern de Catalunya". Per ells la solució passa en no declarar la independència de Catalunya per aturar el 155 i negociar la reforma de la Constitució que, tal com va avançar Pedro Sánchez, en cap cas hi hauria el dret a decidir. "Per primera vegada en 38 anys no participarem en una votació".

ICV vota en contra per ser una moció independentista

La regidora d'ICV va intentar fer esmenes a la moció aprovada per rebaxar-li el to marcadament independentista que es desprèn del seu text. "La història l'escriuen els vencedors i cadascú té el seu punt de vista", ha dit. En el seu text alternatiu defensava el dret a decidir, s'ha mostrat contrària a l'aplicació de l'article 155 i ha demanat l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. També s'ha mostrat preocupada "per la fractura social que pot comportar el procés".

Els partits sobiranistes en bloc

Tant l'alcalde Francesc Deulofeu (PDECat), com Enric Saurí (CUP) i Magalí Miracle (ERC) han donat l'opinió dels seus grups municipals. Tots, cadascú amb el seu estil, han tirat enrere per explicar el punt s'està ara. I absolutament tots no han estalviat crítiques tant al PP, C'S i el PSOE-PSC que l'aplicació de l'article 155 i la suspensió de l'autonomia és en realitat un cop d'estat. Per això han demanat determinació, resistència i fermesa en els propers dies i setmanes.

Arxivat a