El ple de Palau declara Enric Millo persona no grata i exigeix l'alliberament de Sànchez i Cuixart

Consideren el delegat del Govern d'Espanya a Catalunya, com a un dels principals responsables de l'actuació violenta i desproporcionada dels cossos policials espanyols el passat 1 d'octubre | Es condemna la decisió de la jutgessa de l'Audiència Nacional, Carmen Lamela, per l'empresonament sense fiança dels presidents de l'ANC i Òmnium

Façana de l'Ajuntament de Santa Maria de Palautordera amb una pancarta que demana la llibertat dels
Façana de l'Ajuntament de Santa Maria de Palautordera amb una pancarta que demana la llibertat dels | Jordi Purtí
20 d'octubre del 2017
Actualitzat el 22 d'octubre a les 12:39h
El ple de l'Ajuntament de Santa Maria de Palautordera en sessió extraordinària ha declarat el delegat del Govern d'espanya a Catalunya, Enric Millo, persona no grata al municipi ja que el consideren com a un dels principals responsables per l'actuació violenta i desproporcionada dels cossos policials espanyols en molts col·legis electorals el passat 1 d'octubre mentre s'estava votant el referèndum d'autodeterminació de Catalunya.

En aquest sentit el plenari també ha condemnat la violència injustificada generada per l'Estat espanyol "emparat pel seu Govern contra veïns i veïnes dels nostres pobles i ciutats que l'únic que volien és decidir i exercir la democràcia". En la moció aprovada, amb els vots a favor del PDECat, CUP i ERC i l'abstenció del PSC, també es fa referència als ferits que, tal com informem avui s'eleven fins a 1.066.

Des de Santa Maria de Palautordera tanmateix s'exigeix la retirada dels policies i guàrdies civils enviats expressament per impedir l'exercici democràtic de votar en un referèndum, reprimint amb violència les llibertats i drets fonamentals de la ciutadania. Alhora es reconeix l'actitud, valentia i el comportament cívic i pacífic de més de 2 milions de persones que es van expressar a les urnes "tot i el terror que va voler imposar l'Estat espanyol".

Tot i les reiterades negatives dels darrers dies s'insisteix en demanar la mediació i el suport de les institucions europees i de la comunitat internacional i es deixa constància que els municipis catalans i els seus càrrecs electes estaran al costat d'allò que decideixin les institucions catalanes, Govern català i Parlament de Catalunya.

D'altra banda, i com esmena a la moció inicial, davant la utilització del Govern espanyol de les vies judiacials per aturar el procés en comptes de dialogar i que ha suposat l'empresonament de Jordi Sànchez, president de l'ANC, i Jordi Cuixart, president d'Òmnium, es condemna la decisió de la jutgessa de l'Audiència Nacional de l'Estat espanyol, Carmen Lamela, per declarar presó sense fiança per a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. 

Al mateix temps es fa una crida a mobilitzar-se a les concentracions convocades de manera oficial per l'ANC i Òmnium i s'exigeix que els dos presidents de les entitats sobiranistes siguin alliberats i que tornin a casa al més aviat possible.