El Pare Manel pregoner de l'Aplec del Remei 2017 de Santa Maria de Palautordera

El programa de Festa Major que recull les activitats que se celebraran entre el 6 i 15 d'octubre celebra el seu centenari

05 d'octubre del 2017
Actualitzat el 06 d'octubre a les 16:44h
El pare Manel, conegut activista social, pregoner a l'Aplec del Remei de Santa Maria de Palautordera
El pare Manel, conegut activista social, pregoner a l'Aplec del Remei de Santa Maria de Palautordera | AjSú
Aquest divendres 6 d'octubre s'aixeca el teló de l'Aplec del remei 2017 de Santa Maria de Palautordera. Ho farà amb la tradicional inauguració de l'exposició de pintors locals, treballs manuals i puntes de coixí i el pregó de Festa Major que enguany tindrà a Manel Pousa, el Pare Manel, de pregoner. Nascut a Granada, fill de barcelonins, es va ordenar sacerdot a Barcelona el 1975. Se'n destaca la seva dedicació al més desfavorits, als marginats, a aquells a qui la societat exclou. I amb amb aquesta idea el 2004 va crear la Fundació Pare Manel per treballar amb persones que es troben en situació de vulnerabilitat. El 2009 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i la Medalla d'Honor de Barcelona. El Pare manel també està vinculat a Santa Maria de palautordera per llaços familiars, el seu germà, Enric Pousa, és regidor de l'Ajuntament del municipi.

I amb l'Aplec del Remei en marxa als palauencs i visitants els esperen més d'una seixantena d'activitats programades per una quarantena d'entitats i l'àrea de Cultura de l'Ajuntament. Hi destaca ja aquest mateix divendres el concert al parc del reguissol amb DJ, Doctor Prats, Raska i DJ Lee Beats + Lower Diagonal.

Una de les novetats d'enguany serà la primera Firagós Palautordera que organitza Abecan i que és programada per dissabte des de les 10 del matí fins les vuit del vespre al parc Pau Casals. Un punt de trobada entre diferents col·lectius, empreses i interessats en els gossos. Un dissabte que també acollirà el Circuit d'Slot (Scalèxtric) que solidàriament organitza Slot a Fondu, amb la finalitat de recollir fons per aconseguir un local adaptat a persones amb mobilitat reduïda amb una pista d'slot també adaptada. aquest 7 d'octubre també tindrà lloc la segona edició del Farm Games.

Guardó Vitamènia

El tastet musical amb Pau Figueres Trio, les Jornades Europees del Patrimoni 2017, Xarivari Blues i el Concert amb l'Orquestra Selvatana són altres activitats programades. Precisament a la mjitja part del concert d'aquesta orquestra hi haurà el lliurament del XVII Guardó Vitamènia que enguany s'ha conceditcom a reconeixement de la tasca voluntària dels col·laboradors de Ràdio Vitamènia en el decurs dels trenta-sis anys de l'inici de les seves emissions.

Tot plegat abans del retorn del Teka i Tragu que organitza la Comissió de Barrakes que farà un recorregut per diferents bars del poble acompanyats d'una xaranga.

Un diumenge atapeït i un dilluns festiu

Qui volti per Santa Maria de Palautordera diumenge d'aquesta setmana podrà escollir entre una altra munió d'activitats com un concurs de pintura ràpida, una trobada de motos i cotxes clàssics o la cercavila de gegants i de cultura popular. Altres activitats més culturals com el concurs de microrelats. També sardanes demostració de swing o el concert amb l'Orquestra Internacional Maravella que també farà el ball tirat de la nit.

I per acabar d'arrodonir el cap de setmana el dilluns festiu nova edició de les Jornades Europees del Patrimoni amb la visita a l'església de Santa Maria de Palautordera, concert de l'Escola de Música i la representació de Les dones sàvies, amb Teatre de Guerrilla.

Centenari del programa de Festa Major 1917-2017

L'arxiu particular del palauenc Josep Ayats conté una extensa documentació escrita i gràfica de la història de Palau. Entre els documents s'ha trobat el programa més antic que es guarda de la festa Major del mes d'octubre, el de l?aplec del remei, que data de l'any 1917, és a dir, ara fa cent anys. Per aquest motiu, el programa d'enguany vol ser un homenatge a aquell context social i cultural, marcat pel modernisme, que també va tenir repercussió al municipi tal com, encara avui, ho testimonien alguns elements arquitectònics i patrimonials existents.

El programa inclou imatges festives de l'època, reproduccions i detalls d'aquell programa d'ara fa cent anys i que el 2017 s'intenta evocar i recordar.
 

Programa del 1917 de l'Aplec del Remei de Santa Maria de Palautordera Foto: Josep Ayats / Arxiu

 

Programa sencer de l'Aplec del Remei 2017