medicina solidària: entrevista

Jordi Boluda: «Operar a Gàmbia és ajudar a moltes persones a tenir un món millor»

A vegades cal tenir aquestes experiències per tocar de peus a terra. És emocionant perquè t'ajuda a relativitzar moltes coses | Els pacients que operem no els coneixem i per tant no els podem demanar proves complementàries i per això l'anestèsia es fa sense preoperatori

per Jordi Purtí, 28 de setembre de 2017 a les 16:55 |
Jordi Boluda, mocador vermell, fent una operació a Gàmbia | Jordi Boluda
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de setembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Jordi Boluda Mas té 58 anys i en fa més de vint que viu a Sant Celoni. És metge cirurgià ortopèdic i traumatòleg, especialitzat bàsicament en columna i espatlla. Treballa a la Clínica Corachan de Barcelona i fa pocs dies que ha arribat de Gàmbia. En aquest país africà, a través de l'ONG Cultivant Vida, ha viscut la seva segona experiència ajudant a millorar la vida de molts dels seus habitants gràcies a la medicina. En aquesta entrevista ens explica la feina que hi ha fet i també les emocions que es tenen.

- Acabes d'arribar de Gàmbia. Segon any consecutiu fent una feina solidària amb l'ONG Cultivant Vida. Què hi fas exactament? Quina és la finalitat?


- L'ONG consta de dues parts i de dues persones vitals. Per una banda Xavi Galindo, una persona de la Franja que es va retirar a Gàmbia i és qui s'encarrega de proporcionar-nos pacients per poder-los atendre. La seva vida al país africà és poder ajudar la gent dels poblats a construir pous d'aigua i cultivar la terra. Per altra banda la doctora menorquina Esther Lliró, especialitzada en cirurgia plàstica que també treballa a la Clínica Corachan de Barcelona. És l'altra ànima que ha fet possible que poguem anar a Gàmbia a fer aquesta feina. La nostra feina, per dir-ho ras i curt, és millorar la vida de la major quantitat de persones a través de la medicina. Trobar solucions amb cures o operacions a diferents patologies que poden patir aquestes persones.

- De quines patologies estem parlant?

- Els gambians són una gent que tenen la cultura de cuina a terra i, per tant, també els provoca moltes cremades. Aquesta és una de les patologies que tractem però n'hi ha d'altres de caire traumàtic i que els ocasiona fractures mal consolidades tant en les extremitats superiors com en les inferiors. L'os es solda a la seva manera i mirar de solucionar-ho és la tasca que em correspon a mi. Durant una setmana tant l'equip mèdic com el d'infermeria i també estudiants que volen venir amb nosaltres ens cuidem d'operar cremats, túmors -a càrrer del doctor Jaume Julià-, fractures... tant en infants com en adults.

- I tota la infraestructura per fer aquesta feina com es munta?


- Durant l'any en Xavi Galindo i la doctora Esther Lliró intenten aconseguir aportacions econòmiques a través de patrocinis o entitats per poder enviar un contenidor a Gàmbia ple de material quirúrgic per poder fer després la tasca mèdica. Cultivant Vida és una ONG petita i necessita d'aquestes ajudes contributives. Penseu que ens els hospitals on anem no hi ha res de res i res és res. La sala que ens deixen per poder operar és un lloc brut, ple d'insectes i l'hem de netejar i habilitar per començar una cirurgia. Per tant, ho hem de tenir tot a punt des de la selecció del pacient fins l'organització del quiròfan, la cirurgia, el post operatori i quan donem l'alta el pacient.

"En els hospitals on treballem no hi tenen res de res i res vol dir res"


- Tota una experiència...

- Nosaltres hi anem per voluntat pròpia, però sí recomforta poder ajudar a una gent perquè tinguin l'oportunitat de viure un món millor. A vegades cal tenir aquestes experiències per tocar de peus a terra. És emocionant perquè t'ajuda a relativitzar moltes coses.
 

Jordi Boluda amb una nena gambiana amb les dues cames trencades Foto: Jordi Boluda

 

- Per tant fer una tasca solidària d'aquetes característiques recompensa interiorment?

- Sí. Ho notem perquè els veiem somriure i una mirada als ulls que diu molt. Podem ajudar-los més o menys en totes les patologies, però recordo, en el meu cas, una nena que s'havia trencat les dues cames i li havien quedat deformades i poder-la ajudar esclar que recompensa. El que ens sap més greu, però, és tota la gent que no es pot operar perquè al país disposen d'una cirurgia molt bàsica.

"En una setmana hem operat a 125 persones, curat 200 i visitat entre 400 i 500"


- En aquesta setmana que esteu a Gàmbia quants pacients podeu arribar a atendre?

- L'estada la fem de dissabte a dissabte. El primer dia el dediquem a habilitar el quiròfan i a partir del segon dia ja comencem a fer la feina amb els pacients. Aquest any hem operat 125 persones de diferents patologies, ja sigui aplicant anestèsia general, regional o local. Per això necessitem tanmateix un gran anestesista com és el cas del doctor Via. Hem de tenir en compte que els pacients que operem no els coneixem i per tant no els podem demanar proves complementàries i per això l'anestèsia es fa sense preoperatori, ho hem d'averiguar explorant-los i mirant-los per poder fer la cirurgia. També hem fet 200 cures, bàsicament en cremades i altres patologies i hem visitat entre 400 i 500 persones.

- Des de quan feu aquesta tasca?

- L'ONG Cultivant Vida fa tres anys que hi va, peronalment és la segona experiència que hi he tingut.

- Aneu a la capital a fer les operacions o en poblats?

- En poblats. Aquest any hem anat a Brikama que està situat cap a la costa. Sempre hi anem entre agost i setembre, quan en Xavi Galindo ens diu que hi podem anar intentem quadrar les agendes i coordinar-ho tot. L'equip que hi anem estem totalment entregats i la feina que hi fem és un no parar. Comencem a les 7 del matí i seguim fins les 12 de la nit fent tota mena de feines per això un agraïment enorme a tothom.
 

Jordi Boluda diu que fer aquesta tasca solidària recomforta Foto: Jordi Boluda

 


 

 

Participació