referèndum

Les JERC clausuren simbòlicament botigues a Granollers «contra la pressió estètica i la cosificació» envers les dones

Volen que la República Catalana que neixi de l'1-O fugi d'una realitat que creuen que és “inherent en el sistema patriarcal i neoliberal imperant a l’Estat espanyol"

per Redacció , 17 d'agost de 2017 a les 16:21 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 d'agost de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Federació Regional de les JERC al Vallès Oriental i al Baix Montseny han clausurat aquest dilluns a la nit, de forma simbòlica, una trentena de botigues de roba i complements de grans cadenes com Inditex, Women's secret o mango del centre de Granollers  “com a resposta a la pressió estètica a la qual es veuen sotmeses les joves”. Els joves han prectintat i encartellat les botigues.
 

Els joves republicans han explicat en un comunicat que aquesta acció s’emmarca en les iniciatives que la Federació està portant a terme de cara al referèndum de l’1 d’octubre: “Treballem per construir una nova realitat social, política i econòmica, essent la lluita vers la pressió estètica que pateixen les dones, en especial les joves, un dels eixos fonamentals de les reivindicacions en la construcció de la futura República Catalana”. Afirmen que aquesta pressió estètica és “inherent en el sistema patriarcal i neoliberal imperant a l’Estat espanyol” i que aquesta fórmula “és una de les més eficaces per mantenir l’opressió de gènere, ja que ens fa trontollar l’autoestima al llarg de tota la vida”.
 

Imatge de l'acció reivindicativa de les JERC Foto: JERC Vallès Oriental


El comunicat també alerta que fruit d’aquesta “opressió de gènere institucionalitzada”, a l’Estat espanyol “les patologies que en deriven no paren d’augmentar, sobretot les de caràcter alimentari entre les dones més joves. Segons diverses dades, un 6% de les joves catalanes pateix un trastorn de la conducta alimentària, tals com anorèxia, bulímia, trastorns per afartaments, etcètera”. En aquest sentit, critiquen que el patró de bellesa actual “està marcat per l’extrema primesa i joventut” i que s’hipersexualitzen els cossos i es creen mals estils de vida.

No és la primera acció reivindicativa que els joves d'ERC fan amb els mateixos objectius. ja n'havien fet una de similar de denúncia a la precarització laboral del jovent.

 

Participació