El Banc de Sang fa una crida a les donacions per la «complicada» situació de principi de setembre

Des d'aquest dilluns fins al 15 de setembre, les reserves aniran a la baixa

Redacció
15 d'agost del 2017
Actualitzat a les 14:28h
El Banc de Sang i Teixits fa una crida per augmentar les donacions
El Banc de Sang i Teixits fa una crida per augmentar les donacions | Albert Segura
El Banc de Sang i Teixits (BST) fa una crida a donar sang durant la segona quinzena d'agost i la primera de setembre per poder fer front a la complicada situació que es donarà amb l'arribada del mes que ve.

"En aquest moment tenim sang per fer front a les necessitats de vuit dies. Això és una situació normal però no òptima: hauria d'haver-hi per a deu dies", ha afirmat el director assistencial del BST, Enric Contreras. La situació, no obstant això, es preveu que empitjori a partir d'ara, ja que "des d'aquest dilluns fins al 15 de setembre, les reserves aniran a la baixa", ha advertit.

Les donacions solen baixar un 30% a l'estiu, mentre que l'activitat dels hospitals es redueix en un 10%, però l'arribada del mes de setembre es tradueix en una recuperació de l'activitat hospitalària a nivells habituals mentre que no ho fa d'acord el ritme de donacions.

Dies complicats pel pont 

La situació és especialment delicada en els dies que envolten el 15 d'agost, ja que, mentre que els glòbuls vermells es conserven durant 42 dies, les plaquetes solament duren cinc dies, per la qual cosa la presència del pont d'agost amb quatre dies de baixada de donacions pot posar en risc les reserves de plaquetes per a aquest dimecres. Per fer front a la situació, han citat donants habituals per fer donacions especials amb màquines que permeten extreure solament plaquetes.