Sant Hilari Sacalm impulsa la creació de «boscos terapèutics» signant un conveni amb Sèlvans

És una aposta pel turisme de salut que potencia els "banys de bosc"

Redacció
04 d'agost del 2017
Sant Hilari Sacalm vol impulsar el turisme de salut signant un conveni amb l'associació Sèlvans per implementar els "boscos terapèutics" i la pràctica de "banys de bosc" al municipi. A Catalunya, s'està configurant una xarxa d'aquest tipus de boscos que compta amb el suport de les Diputacions de Barcelona, Girona i Lleida, la Universitat de Girona i el Patronat de Turisme Girona-Costa Brava.

Es busquen boscos d'alt valor natural que, segons els darrers estudis, aporten uns olis essencials que tenen beneficis terapèutics tant en l'àmbit psicològic com fisiològic. L'associació Sèlvans que impulsa la creació de la Xarxa de Boscos Madurs, es va fixar de seguida en la riquesa i biodiversitat dels boscos de les Guilleries i, molt concretament, de Sant Hilari. La zona en concret on es vol implementar la pràctica és a la roureda de Serra d'Heures.

L'Ajuntament de la localitat afirma haver estat treballant amb entusiasme per formar part d'aquesta xarxa de boscos madurs que augmenta l'oferta de salut del municipi. Ara dóna una passa més signant un conveni amb l'Associació Sèlvans per desenvolupar d'una manera eficientment aquesta nova activitat terapèutica. El conveni té per objectiu "establir la millor sinergia possible entre l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, que actuarà com a soci actiu i l'associació".
 

Un paratge de la roureda de la Serra d'Heures. Foto: Aj. Sant Hilari Sacalm


Els "banys de bosc"

Els països que han desenvolupat més aquesta pràctica són Japó, Corea del Sud i Estats Units. Els resultats dels estudis realitzats en aquests països demostren els efectes beneficiosos de les passejades guiades per boscos vells, els anomenats "banys de bosc" ("shinrin yoku" en japonès) en la salut humana. Aquests beneficis són: regulació del nivell de cortisol, que ajuden a reduir l'estrès; disminució de la pressió arterial i de les pulsacions, així com de la glucosa en sang; increment significatiu del nombre de limfòcits amb un augment de l'activitat funcional d'aquestes cèl·lules antivirals i una major quantitat de proteïnes anticanceroses intracel·lulars. Al nostre país s'ha constatat els beneficis d'aquesta pràctica en malalties com la fibromiàlgia i la millora dels símptomes de la quimioteràpia.

L'associació Sèlvans

Sèlvans té per objectiu "la conservació del patrimoni forestal singular, així com la valorització dels serveis eco sistèmics dels boscos més madurs, la constatació científica dels beneficis d'aquests en la salut i el benestar de les persones i també la divulgació dels seus valors ecològics, etnològics i socials". Una de les seves línies principals constitueix la creació d'aquests itineraris forestals terapèutics.