ITINERARI

Nou itinerari forestal pel «silvetum» de Fontmartina, al Parc Natural del Montseny

La inauguració d'aquest silvetum ha suposat un homenatge al que fou enginyer forestal de la Diputació de Barcelona, Joaquín Martín Diéguez

| 13/07/2017 a les 20:05h
Arxivat a: Medi ambient, Fontmartina, Silvetum, Diputació de Barcelona, itinerari, bosc, Fogars de Montclús, forestal
Inauguració de l'itinerari forestal pel silvetum de Fontmartina, amb Mercedes Mimó, vidua de l'enginyer de forest de la Diputació de Barcelona, Joaquín Martín Diéguez, el diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Lluís Costabella, i l'alcalde de Fogars de Montclús, Albert Rovira | Diputació Barcelona
El Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, compta, a partir d'avui, d'un itinerari forestal que transcorre pel silvetum dissenyat als anys 70, per l'enginyer de forests de la Diputació de Barcelona, Joaquín Martín Diéguez. Es tracta d'un itinerari singular que va descobrint diverses espècies arbòries, com ara cedres, avets, trèmols, àlbers, castanyers i pins, entre d'altres, plantades fa més de cinquanta anys pels Serveis Forestals de la Diputació de Barcelona seguint un corrent de pensament molt present en l'època.
 
L'itinerari, d'uns 4,5 km, comença a les Feixes del Vilar, on s'hi observen plantacions de cedre de l'Himàlaia, avet de Douglas i cedre de l'Atles. Més endavant hi trobem alzinars amb castanyers, i cap a la font de les Hortes hi ha bosc de ribera amb espècies com trèmols, àlbers, verns amb alguns cirerers i nogueres, entre d'altres. A la Plana del Coll destaca la plantació d'avet de Douglas, també conegut com pi d'Oregon, amb làrix i cedres. Després d'un alzinar amb pi pinyer es troben alguns exemplars de pi ponderosa. I acaba al punt de partida després de gaudir d'alguns castanyers centenaris.

L'itinerari té com a objecte oferir un nou recurs que s¡afegeix a la llarga llista d'itineraris senyalitzats que el Parc Natural del Montseny posa a disposició dels visitants, i dona gruix al conjunt de dotacions que constitueixen l'oferta turística i educativa d'aquest espai natural que és Reserva de la Biosfera.

En aquest cas, l'itinerari mostra un conjunt d'espècies, moltes d'elles coníferes, però també algunes de planifòlies, que en aquests entorns són exòtiques però que actualment constitueixen un valor afegit pels paisatges naturals del parc, enriqueixen la seva biodiversitat i proporcionen un recurs pedagògic i divulgatiu.
 

Itinerari forestal pel silvetum de Fontmartina, al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny Foto: Diputació Barcelona


Homenatge a l'enginyer de forest Joaquín Martín Diéguez

La inauguració d'aquest silvetum ha suposat un homenatge al que fou enginyer forestal de la Diputació de Barcelona, Joaquín Martín Diéguez, autor del llibre El bosque en el silvetum del Montseny, en el que hi ha participat la seva vídua, Mercedes Mimó, juntament amb altres familiars, així com el diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Lluís Costabella, l'alcalde de Fogars de Montclús, Albert Rovira, i la directora del Parc Natural del Montseny, Joana Barber.

L'acte ha servit també d'homenatge a tots els treballadors públics del parc que van fer possible l'arborètum que avui s'ha posat a disposició del públic, així com de tots els treballadors del Parc, juntament amb els 18 municipis que conformen la Reserva de la Biosfera del Montseny, que contribueixen a que aquest espai natural sigui una peça especialment valorada pel conjunt de la societat catalana.


 

També us pot interessar

 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Bernat Parera de Sant Antoni de Vilamajor en el número 24 de JXC | NBM
01/01/1970
És l'únic representant del Baix Montseny per la demarcació de Barcelona de la candidatura que lidera el president Carles Puigdemont
Manel Bueno, vicepresident de Súmate. | NBM
01/01/1970
L'entitat no pren partit per cap de les tres candidatures independentistes però els dona tot el suport