Som els celonins i celonines incívics o tenim un equip de govern incapaç de donar solucions?

El Grup Municipal Socialista de l'Ajuntament de Sant Celoni considera que la campanya "Croada contra l'incivisme s'ha quedat a mig camí del no res

Contenidors a l'Avinguda de la Pau de Sant Celoni
Contenidors a l'Avinguda de la Pau de Sant Celoni | PSC
Redacció
05 de juny del 2017
Actualitzat a les 16:08h
El 30 de novembre de 2016 l'Ajuntament de Sant Celoni va iniciar la "croada contra l'incivisme". Aquesta campanya s'ha centrat en temes concrets vinculats a situacions incíviques que generen molèsties i moltes vegades dona la imatge d'un poble brut i deixat. La "croada contra l'incivisme" té previst que acabi al juliol d'aquest any i el cert és que les millores plantejades inicialment no són visibles, potser perquè el plantejament d'aquesta "croada contra l'incivisme" no ha estat el correcte. Potser sí que és cert que manca civisme per part d'algun celoní o celonina però també és cert que l'equip de govern no ha estat capaç de donar solucions per a resoldre molts dels problemes que actualment tenim plantejats a l'entorn dels temes dels que tracta  la campanya.

El capítol 2 de la campanya diu: deixalles al seu lloc. Però és difícil deixar les deixalles al seu lloc si els contenidors de residus de cartró, vidre o plàstic estan plens a vessar la majoria de vegades i el ciutadà ha d'optar per deixar-ho a terra i no a dins del contenidor. Per tant: podem dir en aquest cas que els celonis i celonines son incívics?.

La campanya es va plantejar des de una triple visió: conscienciació, facilitació i sanció. En aquest cas ens plantegem que  els ciutadans i ciutadanes del nostre poble si que tenen consciència i el problema és que l'equip de govern no és facilitador, ja que la realitat ens demostra que els contenidors per a la recollida selectiva o no són suficients o la recollida no és fa amb la freqüència necessària per millora la situació.
 

contenidors escombraries Sant Celoni Foto: PSC

 

Al capítol 7 dedicat a la reducció, al reciclatge i la reutilització de residus i que es diu: Reduir, reciclar i reutilitzar, l'Ajuntament s'ha plantejat aquests tres conceptes com si simplement es tractés de deixar cada residu al seu lloc, però la qüestió és que aquest tema requereix un canvi important en la consciència i maneres de fer. Reduir vol dir que el millor residu és aquell que no es produeix, l'objectiu en aquest cas és la de minimitzar al màxim els residus produïts, especialment entre els provinents de productes no renovables com el paper i el plàstic. Reutilitzar sempre és com a segona opció, és a dir, donar als residus una "segona vida", ja sigui complint el mateix objectiu que el producte original, ja sigui donant-los una altra utilitat. Reutilitzar evita haver de tractar el residu, ja sigui depositant-lo en un abocador, incinerant-lo o fent una despesa energètica en el seu reciclatge. Reciclar sempre és en darrer terme.

Per tant si tenim en compte això és clar que hi ha molta feina a fer encara i la campanya hauria de poder donar als ciutadans i ciutadanes del nostre poble solucions reals per poder reduir i reutilitzar. Per exemple per poder reduir residus els consumidors han de tenir la possibilitat de comprar productes a granel i/o a l'engròs o adquirir productes que s'ofereixin en envasos retornables i així evitar els envasos i embolcalls innecessaris. Per poder reutilitzar és necessari un canvi de mentalitat del consumidor i deixar a banda el consumisme imposat per l'economia capitalista i ser conscient de la necessitat d'aprofitar al màxim els productes que utilitzem, com utilitzar el paper per les dues cares, no imprimir si no és estrictament necessari, vigilar les dates de caducitat per evitar haver de llençar menjar o medicaments, o reutilitzar els nostres residus i els productes que ja no utilitzem.

La minimització en el volum de residus generats és una de les millor aportacions que es pot fer a la preservació del medi ambient. L'anàlisi del contingut del contenidor de rebuig dels residus municipals realitzades per entitats i ajuntaments que donen suport a l'Estratègia Catalana Residu Zero (ECRZ) ha demostrat que la major part en pes dels materials que van a parar al contenidor de rebuig són materials i productes recuperables i reutilitzables. S'ha d'apostar per polítiques que impulsin un canvi de model de producció i distribució de productes per evitar la generació de residus.

En el tema dels residus, la campanya proposada per l'equip de govern s'ha quedat a mig camí del no res. Hem de superar les maneres de fer del passat, plantejaments obsolets i apostar per polítiques mediambientals decidides i ambicioses. L'Assemblea  General de Nacions Unides va establir l’any 1972 el dia 5 de juny  com a Dia Mundial del Medi Ambient i aquest dia ha de servir perquè tots els ciutadans i ciutadanes siguem conscients que  millorar el medi ambient és millorar la vida de les persones. Construir un món més just, més equitatiu i més pròsper és inseparable dels enormes desafiaments ambientals que actualment tenim plantejats.
 
Grup municipal Socialista de l'Ajuntament de Sant Celoni
 
 

Contenidors plens a Sant Celoni Foto: PSC


 
 
Arxivat a