Reclamen que s’agiliti la creació de l’Agència de la Natura

Més de 100 entitats ambientals i ecologistes, una 20 de departaments d’Universitats, la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya que representa més de 400 entitats i 4 col·legis professionals signen el comunicat que ho demana

Redacció
29 de maig del 2017
Actualitzat a les 11:13h
Els signats de la Declaració blasmen ña pèrdua de biodiversitat i la degradació i l’abandonament dels espais naturals protegits.
Els signats de la Declaració blasmen ña pèrdua de biodiversitat i la degradació i l’abandonament dels espais naturals protegits. | Xavier Borràs
La Declaració de defensa del patrimoni natural de FCatalunya reclama que l’Agència de la Natura anunciada pel conseller Rull al Parlament el passat 1 de març s’aprovi en els propers mesos.

Davant la desfeta de les polítiques relacionades amb el Patrimoni Natural entre el 2010 i el 2016, les entitats i persones signants celebrem l’increment de pressupost que es destina i la creació del nou Fons del patrimoni natural aprovat en la darrera llei pressupostària (Llei 4/2017), però això no és suficient i creuen que cal articular aquest nou rumb amb una governança eficient i que doni respostes adients als greus reptes que tenim.

Les disfuncions actuals, la infradotació de personal i pressupostària i les greus retallades que ha patit aquest àmbit els darrers anys ha portat a una greu pèrdua de biodiversitat, a la degradació i l’abandonament dels espais naturals protegits i, en conseqüència, a una pèrdua d’oportunitats econòmiques, socials i ambientals per a tot el país. Els signants estan convençuts que l’agència seria el millor instrument per a la conservació de la natura a Catalunya pels següents motius:

1. Permet crear una estructura de gestió moderna, eficient, transparent, àgil i menys burocratitzada, inspirada en les millors referents europeus, com es reclama a les conclusions derivades de la jornada sobre governança del patrimoni natural del passat 24/5/17

2. Perquè pot contribuir a diversificar les fonts de finançament destinades a la conservació de la natura, amb impostos finalistes (procedents dels sectors que més es beneficien econòmicament del patrimoni natural i d’aquells processos que més impactes negatius hi generen), dotacions pressupostaries regulars proporcionades als reptes, el foment actiu del mecenatge privat, el pagament per serveis ambientals, o el procedent de les sancions per actuacions que malmetin el patrimoni natural. En aquest sentit, cal vetllar perquè el Fons del patrimoni natural creat per la Llei 4/2017 de pressupostos de la Generalitat de Catalunya s’apliqui adequadament.

3.Pot facilitar la involucració dels sectors productius (especialment els agraris, forestals i pesquers) i els propietaris, en tant que gestors directes del territori, en la conservació de la natura; i també la societat civil, les entitats i la ciutadania en general, tant en l’àmbit urbà com rural, a través d’iniciatives de conservació de la natura com la custòdia del territori o la participació en la gestió d’espais naturals protegits, reforçant els instruments participatius, de voluntariat, etc.

Per tot això, demanen al govern i a tots els grups polítics que prioritzin la creació d’aquesta estructura governamental, que tingui un caràcter transversal respecte a les polítiques de biodiversitat i patrimoni natural, per acabar amb la dispersió institucional dels òrgans encarregats d’aplicar aquestes polítiques i les pugnes interdepartamentals que han conduït a la situació actual. Per la pluralitat d’actors que interactuen amb el Patrimoni Natural (biodiversitat i geodiversitat) demanem que aquesta prioritzi les aliances amb els agents que conserven paisatges, hàbitats i espècies, en particular la petita pagesia, els ramaders extensius, en especial els de caràcter ecològic, els pescadors artesanals, els propietaris forestals amb certificació i totes les entitats de custòdia i altres que treballen per la salvaguarda del bé comú que és el patrimoni natural del país.