Sant Celoni recupera la FP de química amb l'esforç institucional i empresarial

L'Institut Baix Montseny, les empreses químiques de la zona, el Departament d'Ensenyament i l'Ajuntament han treballat plegats per poder posar en marxa el curs vinent un cicle superior de química industrial

11 de maig del 2017
Actualitzat el 12 de maig a la 13:10h
Ensenyament, empreses químiques i ajuntament aposten per un cicle superior de química industrial a l'Institut de Sant Celoni
Ensenyament, empreses químiques i ajuntament aposten per un cicle superior de química industrial a l'Institut de Sant Celoni | Jordi Purtí
L'Institut Baix Montseny oferirà a partir del curs vinent el Cicle Formatiu de Gran Superior de Química industrial en modalitat dual, amb pràctiques remunerades a empreses. D'aquesta manera, Sant Celoni recupera la formació professional de química, completant una feina de molts agents per corregir un dèficit en l'oferta d'FP al municipi.

Dimecres d'aquesta setmana va tenir lloc a l'Institut una reunió de treball per avançar en la posada en marxa del cicle entre el Departament d'Ensenyament, les empreses químiques (Givaudan Ibérica, Oxiris Chemicals, Union Químico Farmaceútica (Uquifa), Ecología Química (Tradebe), Ranke Química (Grup Almirall), Carburos Metálicos, Croda Ibérica (Mevisa), Arkema Química, Sanofi Aventis, Dauper, Laboratorios Feltor, Delta Color i Renolit Ibérica), l'Institut i l'Ajuntament de Sant Celoni.

Després de la trobada, la directora del centre, Assumpta Nicloau, va voler recordar l'elevat grau d'inserció laboral que tenen tots els cicles que s'ofereixen des del centre, "amb un percentatge del voltant del 80% durant l'any següent de la formació, amb llocs de treball estables i de qualitat". Per començar aquest cicle a partir del curs 2017-2018 s'ofereixen 30 places i es contractarà un nou professor de química i un altre pel taller de pràctiques. En nom de totes les empreses, Josep Vila d'Oxiris Chemicals va destacar la importància "d'acabar amb un dèficit de personal que de ben segur farà augmentar la competitivitat de les empreses de la zona".

Captació de talent

Ferran Castrillo, per part del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya va destacar l'aposta molt important que s'ha fet a Sant Celoni amb quatre cicles amb una elevada inserció laboral amb l'objectiu de "salvar un gap entre les necessitats de les empreses i les vocacions industrials dels joves, actualment no prou desenvolupades i que transformarà la provisió de llocs de treball de la zona". Castrillo va destacar el paper de l'ajuntament com a catalitzador, "un molt bon exemple de col·laboració público privada". Segons va dir Ferran Castrillo la modalitat dual de pràctiques remunerades a empresa des del primer any "representa molt reconeixement per a l'alumne i una important font de captació de talent per a les empreses".

L'alcalde Francesc Deulofeu va fer un agraïment efusiu a totes les parts: a la Generalitat tenint present que només s'han generat 12 cicles nous a tot el país, a l'Institut i a les empreses pel seu esforç en la recerca de professorat i l'equipament necessari per engegar el setembre i al personal de l'ajuntament, que "han desplegat un compromís molt més enllà del que estrictament és esperat i que és el que ha fet possible aquest miracle, que ara requereix un esforç important que tothom està desenvolupant".

El nou CFGS Química Industrial s'afegirà als 3 cicles que ja ofereix l'Institut Baix Montseny: CFGM Gestió Administrativa, CFGM Manteniment Electromecànic i CFGS Mecatrònica Industrial, en modalitat dual. En total un centenar d'alumnes a la formació professional de l'Institut Baix Montseny en un nou edicifi que s'està acabant de construir.
 

D'esquerra a dreta: Josep Vila (representant empreses químiques), Ferran Castrillo (Departament d'Ensenyament), Francesc Deulofeu (alcalde de Sant Celoni) i Assumpta Nicolau (directora Institut Baix Montseny) Foto: Jordi Purtí

Arxivat a