Malestar a la Policia Local de Sant Celoni per les condicions laborals

El Sindicat de Funcionaris i Policies (SFP) Considera que la plantilla és curta, es neguen a fer hores extres i la flota de vehicles és envellida | El regidor de Seguretat Ciutadana entèn la situació dels policies i assegura que des del començament de legislatura s'estan prenent decisions per millorar-la

04 de maig del 2017
Actualitzat el 05 de maig a les 8:36h
Dependències actuals de la Policia Local de Sant Celoni
Dependències actuals de la Policia Local de Sant Celoni | NBM
El Sindicat de Funcionaris i Policies (SFP) de Sant Celoni ha expressat el seu malestar per les condicions de treball actuals. En aquest sentit consideren que la plantilla de vint-i-nou policies és molt curta per les necessitats que té un municipi de gairebé divuit mil habitants com Sant Celoni i més, quan hi ha baixes de llarga durada i algunes, afirmen, des de fa tres anys que a la pràctica només una quinzena d'efectius, repartits en diferents torns, són els que poden sortir a patrullar.

Expliquen  que es tracta d'una situació que es veu molt perjudicada ja que no s'han cobert aquestes baixes i en moltes ocasions no es pot cobrir el servei mínim d'efectius per sortir a patrullar, "cal recordar que estem a un nivell 4 sobre 5 d'alerta terrorista, i s’ha de patrullar amb certes garanties, hores d'ara del tot impossible". En aquesta línia diuen que el servei, avui per avui, no es pot reforçar ja que tota la plantilla es nega a realitzar serveis en hores extraordinàries, ja que porten molt temps demanant agents, i  econòmicament no son rendibles  "perquè considerem que estan pagades a un preu irrisori" i part de la plantilla de la Policia Local donen prioritat a la conciliació familiar. Aquesta situació s'arrossega des d'abans de Nadal, i tot que han negociat amb l'Ajuntament sobre aquest tema no han arribat a cap acord.

Flota de vehicles envellida

Segons el SFP hi ha altres motius que condueixen al desànim de la policia com la deixadesa de les dependències on no es disposa de cap cel·la per detinguts, un lavabo en pèssimes condicions i una infraestructura en general que no reuneix les condicions tècniques per poder treballar dignament i donar un servei com el ciutadà celoní es mereix. També consideren que disposen de mitjans materials insuficients i d'una flota de vehicles envellida que fa que alguns no passin el test de seguretat i altres tinguin avaries molt costoses.

Fonts del SFP han assenyalat que des de fa dos anys el cap de la Policia Local ha elaborat diversos informes adreçats al consistori detallant el cost en avaries de cada vehicle i la necessitat urgent d'adquirir nous vehicules policials, ja que des de l'any 2.008 el consistori no ha adquirit cap vehicle nou.

Les mateixes fonts han explicat que és molt probable que la seva protesta la facin visible també en el proper ple que se celebri a l'Ajuntament de Sant Celoni.

Servei al ciutadà

Des de l'Ajuntament de Sant Celoni s'han reconegut les mancances històriques de la Policia Local i per aquest mateix motiu des de començament d'aquesta legislatura s'ha entomat el tema per trobar-hi les solucions adequades. En aquest sentit, el regidor de Seguretat Ciutadana, Àlex Vivancos, ha explicat a NacióBaixMontseny que la Policia Local és una part molt important de l'engrenatge de servei al ciutadà que a nivell global s'està elaborant des de l'Ajuntament. Per això, des de l'any 2015, prenent la base d'una diagnosi sobre la policia, s'estan abordant les part febles per enfortir-les.

També ha reconegut que la Llei de Racionalitat i Sostenibilitat de l'Administració Pública (LRSAL) ha fet molt mal als consistoris perquè "no hem pogut contractar personal i, en el cas de la policia, només hem pogut cobrir aquelles places vacants ja sigui per jubilació o algun altre motiu però, en cap cas, ampliar la plantilla". Vivancos reconeix que la plantilla és curta i ara s'estant fent gestions amb l'Àrea de Recursos Humans de l'Ajuntament per poder-la ampliar. De fet, el cap de la policia local, Albert Brunet, ha confirmat que aquest mateix mes de maig hi podrien haver dues incorporacions temporals mentre no es tanca el procediment de contractació i tres places més d'interins de cara a l'estiu.

En qualsevol cas, des de l'Ajuntament es fa una aposta clara per la policia de proximitat i per això s'ha reforçat per atendre qüestions com la redacció d'informes, temes d'ocupacions, publicitat o gossos.
 

Policia Local de Sant Celoni Foto: NBM


Projecte per reformar l'edifici de la Policia Local

El regidor de Seguretat Ciutadana recorda que ja hi ha un projecte per reformar l'edifici de la Policia Local de Sant Celoni, però que no és una qüestió que es pugui resoldre d'un dia per l'altre. En aquest sentit primer s'hauran d'acabar les obres de la nova escola Soler de Vilardell i l'edifici on és ara instal·lar-hi l'àrea de Comunitat per així poder traslladar temporalment la policia local en aquest edifici de la plaça Josep Alfaras i poder fer les obres que calen a la comissaria del carrer Santa Fe. "ho tenim molt present i ho farem", assegura Àlex Vivancos.

Pel que fa a la flota de vehicles també diu que els tràmits de l'administració a vegades no són tan ràpids com voldríem però hi ha partida per a dos vehicles en el pressupost d'aquest any.

El responsable polític de la policia local també ha reconegut que s'està negociant el tema de les hores extres, no solament amb els policies locals sinó en el conjunt dels treballadors de l'Ajuntament de Sant Celoni i, de moment, no s'ha arribat a cap acord.


 
Arxivat a