La UAB atorga una menció a l'Ajuntament de Sant Celoni per la seva qualitat i transparència

Només cinc ajuntaments més del Baix Montseny superen el 50% de les exigències del centre universitari

Redacció
19 d'abril del 2017
Actualitzat a les 18:30h
Web Ajuntament de Sant Celoni
Web Ajuntament de Sant Celoni
Un total de 93 ajuntaments catalans, cinc consells comarcals i, per primer cop, tres diputacions, reben aquest dimecres un reconeixement a la qualitat i la transparència a través del Segell Infoparticipa, un distintiu creat pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Aquest segell, que arriba enguany a la seva quarta edició, reconeix les bones pràctiques que es posen de manifest a les pàgines webs de les administracions públiques i es basa en els resultats d'avaluar els webs amb indicadors fixats a partir de la Llei de Transparència. El darrer informe s'ha elaborat amb dades recollides entre novembre de 2016 i març de 2017.

Pel que fa al Baix Montseny destaca l'Ajuntament de Sant Celoni que ha rebut una de les sis mencions que s'han donat a tot Catalunya amb una puntuació del 86,54% i havent valorat positivament 45 del 52 indicadors que la UAB considera imprescindibles. A la comarca també han obtingut una bona nota Sant Hilari Sacalm amb un 73,08% (38-52) i Hostalric 71,15% (37-52). Han superat l'"examen" Sant Antoni de Vilamajor amb 61,54% (32-52), Llinars del Vallès amb el 55,77% (29-52) i Santa Maria de Palautordera amb el 53,85% (28-52). La resta d'ajuntaments del Baix Montseny estan per sota del 50%. A la resta de Catalunya destaca per sobre de tots el cas d'Esplugues de Llobregat, que ha obtingut la màxima puntuació en les quatre edicions que s'han dut a terme del Segell Infoparticipa.

Reconeixements i mencions

Enguany la UAB ha reconegut un total de 93 ajuntaments: ha atorgat el Segell Infoparticipa a un 77 ens locals, la menció a sis i el reconeixement, a deu. Entre els ajuntaments que han rebut el Segell, n'hi ha disset que han assolit un 100% d'indicadors positius. Es tracta dels de Santa Coloma de Gramenet, Manresa, Castelldefels, Gavà, Vic, Premià de Mar, Olesa de Montserrat, Manlleu, Sant Quirze del Vallès, La Garriga, Argentona, Premià de Dalt, Cassà de la Selva, Llagostera, Sant Climent de Llobregat i Sant Hipòlit de Voltregà. En aquesta llista també hi figura el d'Esplugues de Llobregat, que destaca per ser l'únic consistori que ha assolit la màxima puntuació durant les quatre edicions del Segell.

Pel que fa als consells comarcals, han obtingut el Segell Infoparticipa els de l'Alt Penedès (92% d'indicadors positius), el Gironès (90%) i el Vallès Occidental (86%). I pel que fa a la primera avaluació de les diputacions, han assolit la distinció les de Barcelona (92%), Tarragona (88%) i Girona (86%).

Des de la primera edició, el nombre de segells atorgats ha crescut i enguany s'han atorgat més que a les edicions anteriors: 36 (2013), 67 (2014), 61 (2015) i 77 (2016, l'edició actual). En canvi, pel que fa als ajuntaments que assoleixen un 100% d'indicadors positius, enguany hi ha una davallada: 3 (2013), 20 (2014), 25 (2015) i 17 (2016).

El procediment

El Mapa InfoParticipa és una eina impulsada pel LPCCP de la UAB l'any 2012 per a fomentar la transparència i la qualitat de la informació de les administracions locals. L'any 2013, el LPCCP va plantejar l'atorgament del Segell Infoparticipa i, per a tal fi, es va crear el Consell Certificador, encarregat de contrastar les avaluacions de l'equip.

Els indicadors que utilitza el LPCCP per avaluar la informació publicada als webs de les administracions responen a les següents qüestions bàsiques: Qui són els representants polítics, com gestionen els recursos col·lectius, com gestionen els recursos econòmics, quina informació proporcionen sobre el municipi i la gestió dels recursos col·lectius, quines eines ofereixen per a la participació ciutadana.